16 Mayıs 2020 Cumartesi

SÖĞÜT DALLARINDAN DOĞAL KÖKLENDİRİCİ ELDE ETME

SÖĞÜT DALLARINDAN KÖKLENDİRİCİ SIVI ELDE ETME: 

        Ülkemizde uzun yıllardır tarım, bahçe işleri, fide ve çiçek üretimi ile uğraşan kişilerin kayıpları en aza indirmek, verimi arttırmak amacı ile suda eritilmiş aspirini köklendirme ve yaşam süresini uzatmak için kullandıkları bilinmektedir. Aspirinin doğal pıhtılaşmayı önleyici, katılaşmayı önleyici özelliğinden dolayı bitkilerde kullanıldığında, kesilmiş ya da yaralanmış kısımda pıhtılaşmayı önleyerek, bitkinin öz suyunun o bölgeye daha kolay ulaşmasını ve doğal olarak'ta o bölgenin daha kolay iyileşmesini sağlar.
     Aspirin Söğüt ağacında doğal olarak bulunan salicylic asit'ten elde edilmektedir. Salicylic asidin bitkilerde stres hormonu diye bilinen, yaraların kapatılmasını sağlayan Abscisic asit'in üretimini yavaşlattığı ile ilgili bulgularda mevcuttur. Bu bilgilerden yola çıkarak Söğüt ağacı dallarının koyduğumuz suyun içine bazı kimyasallar salarak köklendirmeyi hızlandırdığı düşünülmektedir. Bu salgılanan kimyasalların salix türlerinde daha yoğun olduğundan  dal alınırken salkım söğüt gibi çeşitlerin tercih edilmesi daha faydalı olacaktır.

YAPIM AŞAMASI:
     Salkım söğüt ağacından 20-25 adet 15-20 cm. boyunda 1-2 cm. kalınlığında (tercihen baş parmak kalınlığında) çubuklar keserek, bir kavanozun ya da vazonun içine koyarak içine aldığı kadar klorsuz su ilave ederek, balkonda direk güneş görmeyen bir ortamda 1-2 hafta bekletiyoruz. Süre uzadıkça daha etkili bir sıvı elde edersiniz, biz 4 hafta beklettik. Daha sonra bu sıvımızı süzerek ağzı kapalı cam şişelere aldık ve üretmek ve çoğaltmak istediğimiz çeliklerimizi bu suyun içinde bekletiyoruz ve daha sonra perlit dolu kabın içinde sulamasını da bununla yaparak köklenmelerini sağlıyoruz. ( Daha etkili olur düşüncesi ile köklendirmeyi düşündüğümüz çeliklerimizi bu suyun içinde beklettikten sonra toz tarçına bulayarak perlit içine dikiyoruz.)
     Bu işlem devam ederken suyun içine koyduğunuz söğüt dalları doğal olarak köklenecektir, lütfen bunları da çevrenizde suya yakın bir yerde toprakla buluşturmayı unutmayın!!! Sevgi ile kalın.
                                                     
                                         Makale Yazarı: Polentozu 1
                                                                                                     Konu ile ilgili video'ya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.