27 Mart 2021 Cumartesi

  LAKTOBASİL SERUM YAPIMI, KOMPOST ve TARIMDA   KULLANIMI:

      Laktobasil bakterisi yoğurt, süt gibi gıdalarda bulunan en yaygın probiyotiktir.

Doğal tarımda kullanılan, faydalı mikroorganizmalardandır. Organik maddelerin pütrefaksiyonu yani çürüyerek bozulması sonucu amonyak ve metan gazı çıkar, Laktobasiller bu ortamda zaten üreyemez. Laktobasiller mikroaerofil-%0,5/2 oksijen oranı- ortamda şeker moleküllerini parçalayıp laktik asit üretirken açığa çıkan enerjiyi kullanır, bu enerji sayesinde proteinleri parçalayıp açığa çıkan organik amin moleküllerinden kendi proteinlerini sentezlerler, Amonyağı besin olarak ancak mor sülfürsüz foto sentetik bakteriler kullanırlar. Başarılı bir Bokaşhi kompostunda oluşturduğumuz mikroaerofilik kapalı ortamda kötü kokulu çürüme olmaz veya ihmal edilecek kadar az olur. Şekerin parçalanması ile- yani fermantasyonu ile- açığa çıkan laktik asitin PH düşürülüp, asit ortam yaratması sonucunda bitkisel hücre duvarını oluşturan selüloz parçalanır ve mono ve disakkaritler oluşur, bunlar da Laktobasiller tarafından parçalanarak yine laktik asit oluşurken hücre duvarı parçalanan bitkisel hücreler patlar ve hücre içerikleri açığa çıkar. Hücre içeriğindeki su, mineraller, proteinler, hormonlar ve enzimler tekrar metabolize edilir. Bokaşhi kutusunun altına sızan bokaşhi sıvısı bunlarla son derece zengin bir sıvı olarak sıvı gübre özelliği kazanır. Doğal tarımda bitkilere ve toprağa uygulanan laktik asit bakterisi organik maddelerin ayrışmasına etkisi olduğundan bitkilerin daha sağlıklı gelişmesine ve topraktaki faydalı bakteri nüfusunun popülasyonunun artmasına yardımcı olacaktır. Neticesinde; zararlı bakterilerinde kendileri gibi davranmalarını faydalı işler yapmalarını teşvik etmektedirler. Bir bakıma topraktaki yaşantıyı ıslah ve terbiye edip düzene sokan aktivatörlerdir.

     Bitkilerin sulama suyuna eklendiğinde, besin alımı artar, bu da büyümeyi arttırır. Yapraklara sprey şeklinde ve toprağa sulama olarak uygulandığında bitkilerin büyümesini iyileştirir. Besinlerin alımındaki verimliliklerini artırır, böylece doğal olarak büyüme artar. Bu mikro organizmaların kullanımıyla, bitkilerinizi beslemek için topraktaki elementler biyolojik olarak bitkiler tarafından kolayca emilir hale gelir. Teknik olarak bitkiler organik besinleri doğrudan kullanamaz, mikroorganizmalar organik besinleri bitkilerin kullandığı inorganik bileşenlerine dönüştürür.

İlerleyen safhalarda  topraktaki solucan popülasyonunu da arttıracaklarından bu sayede faydalı fotosentez bakterilerinin de çoğalmasına sebebiyet vereceklerdir.

     Ayriyeten; balık akvaryumu kirli sularının ıslahı, kanalizasyon tıkanıklarının açılması, kümes, ahır ve evcil hayvanların barınak ve yataklarında, kedi kumunda koku giderici, mandıra ve süthanelerin koku temizliğinde, sel felaketlerinde belediyeler tarafından çevre temizliğinde ve hatta tohum ekmeden önce çimlendirme de de  kullanılmaktadır.

 

Ana Serumun Hazırlanışı;

1 bardak pirinç

2 bardak klorsuz içme suyu

1 lt’lik cam kavanoz

(Kavanozu deterjan ve çamaşır suyuyla yıkamayın, beyaz sabun, sirke ve sıcak suyla steril etmekte fayda vardır. İçinde hava boşluğu kalması için kullanılacak hacimden bir miktar büyük olması gerekir, pirincin ilaçsız doğal üretim olması tercih edilir.)

 

     Bir bardak pirinç 2 bardak klorsuz su ilave edilerek cam kavanozda iyice çalkalanır, bu işlem pirincin nişastası çıkana kadar devam eder, su süt beyazı renk alınca bir başka kavanoza çift kat tülbent ya da bir penye kumaş parçasından geçirilerek süzülür. Bu elde ettiğimiz pirinç yıkama suyu kavanozun kapağı sıkılmadan üstüne bırakılacak vaziyette veya üstüne tülbent gibi bir kumaş konularak (içine hava girmesi şartıyla) insan yaşamı olan kuru, rutubetsiz temiz bir ortamda oda sıcaklığında (20c°- 25c° ortalama) direk güneş ışığı (U.V.) almayan bir rafta bir hafta bekletilir. Kullanılacak kavanozun üst kısmında mutlaka hava boşluğu kalmalıdır. (%20) Hava giriş çıkışı engellenmemelidir.

     Bir hafta bekleyen bu suyun üst tarafında mantarların oluşturduğu bir jelimsi tabaka ve alt tarafında pirincin nişastasından tortu oluşur. Üst tabakayı bir çay süzgeciyle sıyırıp alttaki tortuyu da bulandırmadan sıvıyı içinde 2 kat tülbent veya penye parçası bulunan bir diğer süzgeçten geçirip  büyükçe bir cam kavanoza alın (asgari 3 lt ). Bu aşamada tahta malzeme kullanılmamalı, metal malzeme tercih edilmelidir.

 

     Büyük cam kavanoza alınan pirinç suyuna 5 ila 10 katı yağlı kaynamış veya kaynamamış çiğ süt ilave edilir. UHT süt olmaz, çiftlik sütü  tercih edilir. Tekrar bu sütlü karışım aynı ışıksız ortamda (20c°- 30c°) arası oda sıcaklığında kapağı sıkıştırılmadan veya ağız kısmına tülbent konularak hava girecek şekilde bir hafta bekletilir. (20c° derecenin altındaki ortam sıcaklığında bakterilerin çalışması yavaşlar 40c° derecenin üstündeki ortam sıcaklığında bakterileri kaybetme riski ortaya çıkar.)

     Bu şekilde bir hafta daha bekleyen kavanozun üstünde sütün katı maddesi (kazein proteinleri) lor peyniri gibi bir tabaka oluşturur. Alt kısımda da mavi, yeşilimsi bir berrak su oluşur. Bu sıvının içinde Laktobasiller çoğalmıştır ve peynirimsi bir kokusu vardır, eğer kötü bir kokuyla kavanozun üstünde yeşil ve siyah küfler oluşursa bir şeyler ters gitmiş demektir, yeniden başa dönmek gerekir.

Üstteki katı tabaka bir metal kaşık yardımıyla aralanıp berrak olan sıvı başka büyük bir cam kavanoza çift kat tülbentten süzülür. Ana Laktobasil'imizi ve faydalı mikroorganizmaları elde etmiş oluruz. Bu aşamadan sonra Ana Laktobasil’in içindeki aç olan bakterileri Pekmez veya Pancar melası (sülfürsüz) bulunmazsa esmer şeker ile beslemek gerekir. Melasın içinde başka minerallerde olduğundan tavsiye edilir. 1Lt. sıvıya karşılık 1 çorba kaşığı ölçü yeterlidir. Bu şekildeki Ana 6 ay boyunca buzdolabında (+4C°) kapağı iyice sıkıştırılıp, uyutulup saklanabilir.

 

Ana serumdan, kullanılacak aktif serumu elde etmek için;

1 su bardağı pekmez veya melas (200ml)

1 su bardağı ana laktobasil serum (200ml)

20 su bardağı klorsuz içme suyu (4 litre)

Formül ( 1 ölçü: 1 ölçü: 20 ölçü )

     Bu karışımı fermentasyon yapacağımızdan içine hava girmemesi ve içinde oluşacak %2 lik karbondioksidin dışarı çıkması gerekmektedir. Bunun için kullanacağımız bidonun ağzına hava kilidi, serum hortumlu düzenek veya en basit olarak sağlam bir balon takılabilir, kap olarak 5-10 lt’lik  pet su bidonları kullanılabilir.

Bu şekilde yine loş bir ortamda oda sıcaklığında 15 gün fermentasyonun bitmesi beklenir. Süreç sonunda Laktobasil serumumuz kullanıma hazır olur.

     Aktif edilen Laktobasil serum canlı bir mikroorganizmalar içermektedir. 100 misli klorsuz suyla seyreltilip bitkilere, toprağa, Bokashi kompost'a, sıcak soğuk kompostlara ve diğer yerlere püskürterek 3 gün içinde tüketilmelidir. Kullanmayacağımız aktif lakto serumu kullanım kolaylığı açısından 0,5 - 1 Lt gibi küçük pet şişelerde ağız kısmı sıkıca kapalı şekilde bölüp, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde saklamak gerekir. Kötü koku hissettiğinizde serumu kullanmayın, normalde serumun tatlı ekşimsi bir kokusu vardır. Laktobasil serum aynı zamanda böcek ve zararlılar da uzaklaştırıcı olarak ta kullanılabilir. 1 ölçü aktif serum: 1 ölçü melas: 20 ölçü klorsuz su formülüne 1 ölçü doğal elma sirkesi: 1 ölçü etil alkol ilave edilerek lavanta, ıtır, ezilmiş sarımsak, fesleğen, nane, acı biber, neem yağı gibi zararlı böcek uzaklaştırıcılarda fermantasyona dahil edilir, en az 15 gün fermente işleminin sonunda, Bir dönüm arazi için elde edilen karışımın 2 litresi 1 ton klorsuz su ile seyreltilip her türlü ağaç ve bitkide yapraklara uygulanır.

Bu yazının hazırlanmasında destek veren Kıvanç Ertekin arkadaşımıza ve anlatımlarından faydalandığımız değerli hocamız Prof. Dr. Volkan Dündar'a teşekkür ederiz.

                                                 Makale Yazarı: Polentozu 1

       Konu ile ilgili videoya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz

       https://www.youtube.com/watch?v=80ZitE4CYR0

  

                                                                                         






 





4 yorum:

  1. Emeklerinize sağlık 🙏💐

    YanıtlaSil
  2. Gayet anlaşılır bir anlatım. Emeğinize sağlık. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba hocam 4 yaşında çetnır ceviz ağaclarım var 550 ağaç laktobasil yapıp damlamayla verebilirmiyim ne kadar yapmalıyım,ağaçlara ne kadar süre arasında vermeliyim teşekkürederim saygılar

    YanıtlaSil