LAKTOBASİL SERUM YAPIMI, KOMPOST ve TARIMDA KULLANIMI:
Laktobasil bakterisi yoğurt, süt gibi gıdalarda bulunan en yaygın probiyotiktir.
Doğal tarımda
kullanılan, faydalı mikroorganizmalardandır. Organik maddelerin pütrefaksiyonu
yani çürüyerek bozulması sonucu amonyak ve metan gazı çıkar, Laktobasiller bu
ortamda zaten üreyemez. Laktobasiller mikroaerofil-%0,5/2 oksijen oranı-
ortamda şeker moleküllerini parçalayıp laktik asit üretirken açığa çıkan
enerjiyi kullanır, bu enerji sayesinde proteinleri parçalayıp açığa çıkan
organik amin moleküllerinden kendi proteinlerini sentezlerler, Amonyağı besin
olarak ancak mor sülfürsüz foto sentetik bakteriler kullanırlar. Başarılı bir
Bokaşhi kompostunda oluşturduğumuz mikroaerofilik kapalı ortamda kötü kokulu
çürüme olmaz veya ihmal edilecek kadar az olur. Şekerin parçalanması ile- yani
fermantasyonu ile- açığa çıkan laktik asitin PH düşürülüp, asit ortam yaratması
sonucunda bitkisel hücre duvarını oluşturan selüloz parçalanır ve mono ve disakkaritler
oluşur, bunlar da Laktobasiller tarafından parçalanarak yine laktik asit oluşurken
hücre duvarı parçalanan bitkisel hücreler patlar ve hücre içerikleri açığa
çıkar. Hücre içeriğindeki su, mineraller, proteinler, hormonlar ve enzimler
tekrar metabolize edilir. Bokaşhi kutusunun altına sızan bokaşhi sıvısı
bunlarla son derece zengin bir sıvı olarak sıvı gübre özelliği kazanır. Doğal tarımda
bitkilere ve toprağa uygulanan laktik asit bakterisi organik maddelerin
ayrışmasına etkisi olduğundan bitkilerin daha sağlıklı gelişmesine ve topraktaki
faydalı bakteri nüfusunun popülasyonunun artmasına yardımcı olacaktır. Neticesinde;
zararlı bakterilerinde kendileri gibi davranmalarını faydalı işler yapmalarını
teşvik etmektedirler. Bir bakıma topraktaki yaşantıyı ıslah ve terbiye edip
düzene sokan aktivatörlerdir.
Bitkilerin sulama suyuna eklendiğinde,
besin alımı artar, bu da büyümeyi arttırır. Yapraklara sprey şeklinde ve
toprağa sulama olarak uygulandığında bitkilerin büyümesini iyileştirir.
Besinlerin alımındaki verimliliklerini artırır, böylece doğal olarak büyüme
artar. Bu mikro organizmaların kullanımıyla, bitkilerinizi beslemek için
topraktaki elementler biyolojik olarak bitkiler tarafından kolayca emilir hale gelir.
Teknik olarak bitkiler organik besinleri doğrudan kullanamaz, mikroorganizmalar
organik besinleri bitkilerin kullandığı inorganik bileşenlerine dönüştürür.
İlerleyen
safhalarda topraktaki solucan popülasyonunu da arttıracaklarından bu sayede
faydalı fotosentez bakterilerinin de çoğalmasına sebebiyet vereceklerdir.
Ayriyeten; balık akvaryumu kirli sularının
ıslahı, kanalizasyon tıkanıklarının açılması, kümes, ahır ve evcil hayvanların barınak
ve yataklarında, kedi kumunda koku giderici, mandıra ve süthanelerin koku
temizliğinde, sel felaketlerinde belediyeler tarafından çevre temizliğinde ve
hatta tohum ekmeden önce çimlendirme de de kullanılmaktadır.
Ana Serumun
Hazırlanışı;
1 bardak pirinç
2 bardak klorsuz içme
suyu
1 lt’lik cam kavanoz
(Kavanozu deterjan ve
çamaşır suyuyla yıkamayın, beyaz sabun, sirke ve sıcak suyla steril etmekte
fayda vardır. İçinde hava boşluğu kalması için kullanılacak hacimden bir miktar
büyük olması gerekir, pirincin ilaçsız doğal üretim olması tercih edilir.)
Bir bardak pirinç 2 bardak klorsuz su
ilave edilerek cam kavanozda iyice çalkalanır, bu işlem pirincin nişastası
çıkana kadar devam eder, su süt beyazı renk alınca bir başka kavanoza çift kat
tülbent ya da bir penye kumaş parçasından geçirilerek süzülür. Bu elde
ettiğimiz pirinç yıkama suyu kavanozun kapağı sıkılmadan üstüne bırakılacak
vaziyette veya üstüne tülbent gibi bir kumaş konularak (içine hava girmesi
şartıyla) insan yaşamı olan kuru, rutubetsiz temiz bir ortamda oda sıcaklığında
(20c°- 25c° ortalama) direk güneş ışığı (U.V.) almayan bir rafta bir hafta
bekletilir. Kullanılacak kavanozun üst kısmında mutlaka hava boşluğu
kalmalıdır. (%20) Hava giriş çıkışı engellenmemelidir.
Bir hafta bekleyen bu suyun üst tarafında
mantarların oluşturduğu bir jelimsi tabaka ve alt tarafında pirincin nişastasından
tortu oluşur. Üst tabakayı bir çay süzgeciyle sıyırıp alttaki tortuyu da
bulandırmadan sıvıyı içinde 2 kat tülbent veya penye parçası bulunan bir diğer
süzgeçten geçirip büyükçe bir cam kavanoza alın (asgari 3 lt ). Bu
aşamada tahta malzeme kullanılmamalı, metal malzeme tercih edilmelidir.
Büyük cam kavanoza alınan pirinç suyuna 5
ila 10 katı yağlı kaynamış veya kaynamamış çiğ süt ilave edilir. UHT süt olmaz,
çiftlik sütü tercih edilir. Tekrar bu sütlü karışım aynı ışıksız ortamda
(20c°- 30c°) arası oda sıcaklığında kapağı sıkıştırılmadan veya ağız kısmına
tülbent konularak hava girecek şekilde bir hafta bekletilir. (20c° derecenin
altındaki ortam sıcaklığında bakterilerin çalışması yavaşlar 40c° derecenin
üstündeki ortam sıcaklığında bakterileri kaybetme riski ortaya çıkar.)
Bu şekilde bir hafta daha bekleyen
kavanozun üstünde sütün katı maddesi (kazein proteinleri) lor peyniri gibi bir
tabaka oluşturur. Alt kısımda da mavi, yeşilimsi bir berrak su oluşur. Bu
sıvının içinde Laktobasiller çoğalmıştır
ve peynirimsi bir kokusu vardır, eğer kötü bir kokuyla kavanozun üstünde yeşil
ve siyah küfler oluşursa bir şeyler ters gitmiş demektir, yeniden başa dönmek
gerekir.
Üstteki katı tabaka
bir metal kaşık yardımıyla aralanıp berrak olan sıvı başka büyük bir cam
kavanoza çift kat tülbentten süzülür. Ana
Laktobasil'imizi ve faydalı mikroorganizmaları elde etmiş oluruz. Bu
aşamadan sonra Ana Laktobasil’in içindeki aç olan bakterileri Pekmez veya
Pancar melası (sülfürsüz) bulunmazsa esmer şeker ile beslemek gerekir. Melasın
içinde başka minerallerde olduğundan tavsiye edilir. 1Lt. sıvıya karşılık 1
çorba kaşığı ölçü yeterlidir. Bu şekildeki Ana 6 ay boyunca buzdolabında (+4C°)
kapağı iyice sıkıştırılıp, uyutulup saklanabilir.
Ana serumdan,
kullanılacak aktif serumu elde etmek için;
1 su bardağı pekmez veya
melas (200ml)
1 su bardağı ana laktobasil
serum (200ml)
20 su bardağı klorsuz
içme suyu (4 litre)
Formül ( 1 ölçü: 1
ölçü: 20 ölçü )
Bu karışımı fermentasyon yapacağımızdan
içine hava girmemesi ve içinde oluşacak %2 lik karbondioksidin dışarı çıkması
gerekmektedir. Bunun için kullanacağımız bidonun ağzına hava kilidi, serum
hortumlu düzenek veya en basit olarak sağlam bir balon takılabilir, kap olarak 5-10
lt’lik pet su bidonları kullanılabilir.
Bu şekilde yine loş
bir ortamda oda sıcaklığında 15 gün fermentasyonun bitmesi beklenir. Süreç
sonunda Laktobasil serumumuz
kullanıma hazır olur.
Aktif edilen Laktobasil serum canlı bir
mikroorganizmalar içermektedir. 100 misli klorsuz suyla seyreltilip bitkilere,
toprağa, Bokashi kompost'a, sıcak soğuk kompostlara ve diğer yerlere püskürterek
3 gün içinde tüketilmelidir. Kullanmayacağımız aktif lakto serumu kullanım
kolaylığı açısından 0,5 - 1 Lt gibi küçük pet şişelerde ağız kısmı sıkıca
kapalı şekilde bölüp, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde saklamak gerekir. Kötü
koku hissettiğinizde serumu kullanmayın, normalde serumun tatlı ekşimsi bir
kokusu vardır. Laktobasil serum aynı
zamanda böcek ve zararlılar da uzaklaştırıcı olarak ta kullanılabilir. 1 ölçü
aktif serum: 1 ölçü melas: 20 ölçü klorsuz su formülüne 1 ölçü doğal elma sirkesi:
1 ölçü etil alkol ilave edilerek lavanta, ıtır, ezilmiş sarımsak, fesleğen,
nane, acı biber, neem yağı gibi zararlı böcek uzaklaştırıcılarda fermantasyona
dahil edilir, en az 15 gün fermente işleminin sonunda, Bir dönüm arazi için elde
edilen karışımın 2 litresi 1 ton klorsuz su ile seyreltilip her türlü ağaç ve bitkide yapraklara uygulanır.
Bu yazının
hazırlanmasında destek veren Kıvanç Ertekin arkadaşımıza ve anlatımlarından
faydalandığımız değerli hocamız Prof. Dr. Volkan Dündar'a teşekkür ederiz.
Makale Yazarı: Polentozu 1
Konu ile ilgili videoya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz
https://www.youtube.com/watch?v=80ZitE4CYR0

Emeklerinize sağlık 🙏💐
YanıtlaSilTeşekkür ederim ❤
SilGayet anlaşılır bir anlatım. Emeğinize sağlık. Teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba hocam 4 yaşında çetnır ceviz ağaclarım var 550 ağaç laktobasil yapıp damlamayla verebilirmiyim ne kadar yapmalıyım,ağaçlara ne kadar süre arasında vermeliyim teşekkürederim saygılar
YanıtlaSil