9 Nisan 2021 Cuma

YUMURTA KABUKLARIMIZI TOPRAĞIMIZDA NASIL KULLANMALIYIZ?









 

YUMURTA KABUĞU GERÇEĞİ (KALSİYUM-FOSFOR)

 

     Yumurta kabuklarını direk toprağa atmak, çürüyüp parçalanıp toprağa karışmasını beklemek işe yarayabilir, ancak bu uzun zaman alır. Daha hızlı bir işlem istiyorsak, kalsiyum ve fosforu bitkiler için hemen erişilebilir hale getirmek için süreci hızlandırmamız gerekecektir. Malesef sosyal medya bu konuyla ilgili yanlış ve eksik bilgilerle doludur.
Sürecin arkasındaki kimya;
     Amacımız, suda çözünebilen kalsiyum ve fosfat bileşikleri yapmak ve böylece bitkilerin onları köklerinden mutlu bir şekilde alabilmelerini sağlamaktır.
     Tavuk yumurtası kabuğu% 95-97 kalsiyum karbonattan (CaCO 3 ) oluşur. Geri kalanı kalsiyum fosfat, magnezyum karbonat ve proteinlerdir.
     Kalsiyum karbonat suda çözünmez ve bitkiler tarafından emilemez. Bununla birlikte, Kalsiyum karbonatı ısıtarak veya aside batırarak kalsiyum oksit (CaO) gibi çözünür hale getirebiliriz.
     Kalsiyum ve fosfor elementleri, bitkilerin sağlıklı büyümesi, haşere ve hastalık kontrolü için önemlidir. Bitkilerin gelişmesinin belirli dönemlerinde bu girdilerin eklenmesi faydalıdır. Bitkinin güçlü büyümesine yardımcı olmak için bitkinin başlangıç ​​aşamalarında kalsiyum önemlidir. Fosfor, bitkisel döngü ile çiçeklenme döngüsü arasındaki geçiş döneminde önemlidir. Doğal tarımda, oluşacak meyveyi desteklemek için çiçek başlangıcından önce uygulanır. Mantar hastalığı ve çiçek burnu çürüklüğü de kalsiyum eksikliklerinin belirtileridir. Kalsiyum eksikliği de asidik tarafa doğru PH dengesizliklerine neden olur. Yumurta Kabuğu normalde Kalsiyum karbonat formundadır ve bitkiler hemen istifade edemezler. Bu yapacağımız doğal fermente suda çözünür olup, mutfağınızda bulunan malzemelerden yapılabilen harika bir üründür.

      Çiçeklenme döngüsüne yeni giren bitkiler için besleyici bir çözümdür. Doğal tarımda, meyveyi desteklemek için çiçek başlangıcından önce uygulanır. Basit bir ifadeyle, kök sistemini ele almak için Fosforu kullanıyoruz, bu da bitkinin topraktan daha iyi suya ve besin maddelerine erişmesini sağlayarak, çiçeklenme başlangıcında ortaya çıkan kritik dönemde bitkilere hemen kolayca emilen bir besin kaynağı sağlar. (Hayvan kemikleri, deniz kabukları, midye ve istiridye kabukları gibi diğer iyi kalsiyum kaynaklarını da kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, sadece kalsiyum istiyorsanız, kireçtaşı, basit torba kireç bile kullanılabilir.)

Malzemeler:
Yumurta kabukları (1 ölçek)
Sirke (5 ölçek, ev yapımı doğal)
Büyük cam kavanozlar
Süzme bezi
Tava veya Fırın
1- Yumurta kabuklarının bazıları kahverengi / siyah, bazıları beyaz olana kadar tavada kavurun veya fırınlayın.(fırında 120 C yaklaşık 20 dk.) Yanmış kabuklar Kalsiyum kaynağınız beyazlar ise Fosfor kaynağınızdır.
2- Maksimum yüzey teması sağlamak için yumurta kabuklarını değirmende un halinde öğütün veya havanda ezip ufalayın.
3- Büyük bir kavanoza sirkeyi koyun. İnceltilmiş yumurta kabuklarınız 1 bardak ise, sirkeyi 5 bardak kullanın. Oran hacim olarak 1 : 5 'tir. 
      Sirkenin içine yavaş yavaş yumurta kabuk parçacıklarını ilave edip karıştırın. Çok sayıda baloncuk oluşacaktır. Bu devam eden bir ekzotermik reaksiyondur.
Sirkedeki asit onları sindirmeye yardımcı olur. Bu işlem, malzemeleri sıvı kalsiyum fosfata dönüştürdüğü için kabarcıkların oluştuğunu fark edeceksiniz.
Küçük baloncuklar kaybolana kadar bekleyin. Kavanozu kapağını sıkıca kapatın ve 20 gün boyunca fermente olmasını bekleyin. Başka bir kavanoza süzün,  artık kendi Kalsiyum Fosfatınızı yaptınız. Katı malzemeyi toprağa, bokahşi kovasına veya bahçedeki  kompost'a katabilirsiniz, bize lazım olacak olan sirkeye geçmiş olan eriyiktir.
     Kısaca; Yumurta kabuklarını kavurun, sirke ile karıştırın ve kullanmadan önce 20 gün sirke içinde mayalanmaya bırakın. Bitkileriniz hem kalsiyum hem de fosfora anında erişim elde edecektir.
Unutmayın!  bu çözelti asidiktir ve bitkilere uygulanmadan önce uygun şekilde suyla seyreltilmelidir.

Nasıl kullanılır; 1 Galon yaklaşık 4 Litre suyun içine, 1 yemek kaşığı karıştırın.(Fermenteden)

Bitkilerde: Çiçeğe geçiş aşamasında ve meyveler büyük ve olgun olduğunda 2 aşamada da yapraklara püskürtülerek kullanılır.

Geçiş Aşaması: Çiçeklenmeyi teşvik eder, geçiş aşamasının besin taleplerini kolaylaştırır, çiçekleri güçlendirir, çiçek burnu çürüklüğünü engellediğinden özellikle domates’in alt tarafında oluşan yanığın büyümemesine fayda sağlar.

Olgun Meyvede: Bitki saplarını, yapraklarını, meyvelerini güçlendirir, meyvelerin optimum tatlı tadını sağlar, düzgün formda şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur.

Hayvanlarda: Üreme döneminde ve gebelik sırasında hayvanların yemine karıştırılır. 

                                   Makale Yazarı: Polentozu 1

    Konu ile ilgili video'ya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=3BxZHk85aKw





1 yorum:

  1. Emeğine sağlık çok yararlandim. Çok teşekkür ederim. Büyük bir hizmet@

    YanıtlaSil