YUMURTA KABUĞU GERÇEĞİ (KALSİYUM-FOSFOR)
Yumurta
kabuklarını direk toprağa atmak, çürüyüp parçalanıp toprağa karışmasını
beklemek işe yarayabilir, ancak bu uzun zaman alır. Daha hızlı bir işlem
istiyorsak, kalsiyum ve fosforu bitkiler için hemen erişilebilir hale getirmek
için süreci hızlandırmamız gerekecektir. Malesef sosyal medya bu konuyla ilgili
yanlış ve eksik bilgilerle doludur.
Sürecin arkasındaki kimya;
Amacımız,
suda çözünebilen kalsiyum ve fosfat bileşikleri yapmak ve böylece bitkilerin
onları köklerinden mutlu bir şekilde alabilmelerini sağlamaktır.
Tavuk
yumurtası kabuğu% 95-97 kalsiyum karbonattan (CaCO 3 )
oluşur. Geri kalanı kalsiyum fosfat, magnezyum karbonat ve proteinlerdir.
Kalsiyum
karbonat suda çözünmez ve bitkiler tarafından emilemez. Bununla birlikte, Kalsiyum
karbonatı ısıtarak veya aside batırarak kalsiyum oksit (CaO) gibi çözünür hale
getirebiliriz.
Kalsiyum
ve fosfor elementleri, bitkilerin sağlıklı büyümesi, haşere ve hastalık
kontrolü için önemlidir. Bitkilerin gelişmesinin belirli dönemlerinde bu
girdilerin eklenmesi faydalıdır. Bitkinin güçlü büyümesine yardımcı olmak için
bitkinin başlangıç aşamalarında kalsiyum önemlidir. Fosfor, bitkisel döngü
ile çiçeklenme döngüsü arasındaki geçiş döneminde önemlidir. Doğal
tarımda, oluşacak meyveyi desteklemek için çiçek başlangıcından önce uygulanır.
Mantar hastalığı ve çiçek burnu çürüklüğü de kalsiyum eksikliklerinin
belirtileridir. Kalsiyum eksikliği de asidik tarafa doğru PH dengesizliklerine
neden olur. Yumurta Kabuğu normalde Kalsiyum karbonat formundadır ve bitkiler
hemen istifade edemezler. Bu yapacağımız doğal fermente suda çözünür olup,
mutfağınızda bulunan malzemelerden yapılabilen harika bir üründür.
Çiçeklenme döngüsüne yeni giren bitkiler için
besleyici bir çözümdür. Doğal tarımda, meyveyi desteklemek için çiçek
başlangıcından önce uygulanır. Basit bir ifadeyle, kök sistemini ele almak
için Fosforu kullanıyoruz, bu da bitkinin topraktan daha iyi suya ve besin
maddelerine erişmesini sağlayarak, çiçeklenme başlangıcında ortaya çıkan kritik
dönemde bitkilere hemen kolayca emilen bir besin kaynağı sağlar. (Hayvan
kemikleri, deniz kabukları, midye ve istiridye kabukları gibi diğer iyi
kalsiyum kaynaklarını da kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, sadece kalsiyum
istiyorsanız, kireçtaşı, basit torba kireç bile kullanılabilir.)
Malzemeler:
Yumurta kabukları (1 ölçek)
Sirke (5 ölçek, ev yapımı doğal)
Büyük cam kavanozlar
Süzme bezi
Tava veya Fırın
1- Yumurta kabuklarının bazıları kahverengi /
siyah, bazıları beyaz olana kadar tavada kavurun veya fırınlayın.(fırında 120 C
yaklaşık 20 dk.) Yanmış kabuklar Kalsiyum kaynağınız beyazlar ise Fosfor
kaynağınızdır.
2- Maksimum yüzey teması sağlamak için yumurta
kabuklarını değirmende un halinde öğütün veya havanda ezip ufalayın.
3- Büyük bir kavanoza sirkeyi koyun. İnceltilmiş
yumurta kabuklarınız 1 bardak ise, sirkeyi 5 bardak kullanın. Oran hacim olarak 1 : 5 'tir.
Sirkenin
içine yavaş yavaş yumurta kabuk parçacıklarını ilave edip karıştırın. Çok sayıda
baloncuk oluşacaktır. Bu devam eden bir ekzotermik reaksiyondur.
Sirkedeki asit onları sindirmeye yardımcı
olur. Bu işlem, malzemeleri sıvı kalsiyum fosfata dönüştürdüğü için
kabarcıkların oluştuğunu fark edeceksiniz.
Küçük baloncuklar kaybolana kadar bekleyin. Kavanozu
kapağını sıkıca kapatın ve 20 gün boyunca fermente olmasını bekleyin. Başka bir
kavanoza süzün, artık kendi Kalsiyum
Fosfatınızı yaptınız. Katı malzemeyi
toprağa, bokahşi kovasına veya bahçedeki kompost'a katabilirsiniz, bize lazım olacak
olan sirkeye geçmiş olan eriyiktir.
Kısaca;
Yumurta kabuklarını kavurun, sirke ile karıştırın ve kullanmadan önce 20 gün
sirke içinde mayalanmaya bırakın. Bitkileriniz
hem kalsiyum hem de fosfora anında erişim elde edecektir.
Unutmayın! bu çözelti asidiktir ve
bitkilere uygulanmadan önce uygun şekilde suyla seyreltilmelidir.
Nasıl kullanılır; 1 Galon yaklaşık 4 Litre suyun
içine, 1 yemek kaşığı karıştırın.(Fermenteden)
Bitkilerde: Çiçeğe
geçiş aşamasında ve meyveler büyük ve olgun olduğunda 2 aşamada da yapraklara
püskürtülerek kullanılır.
Geçiş Aşaması: Çiçeklenmeyi teşvik eder, geçiş
aşamasının besin taleplerini kolaylaştırır, çiçekleri güçlendirir, çiçek burnu
çürüklüğünü engellediğinden özellikle domates’in alt tarafında oluşan yanığın
büyümemesine fayda sağlar.
Olgun Meyvede: Bitki saplarını, yapraklarını,
meyvelerini güçlendirir, meyvelerin optimum tatlı tadını sağlar, düzgün formda
şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur.
Hayvanlarda: Üreme döneminde ve gebelik
sırasında hayvanların yemine karıştırılır.
Makale Yazarı: Polentozu 1
Konu ile ilgili video'ya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=3BxZHk85aKw
Emeğine sağlık çok yararlandim. Çok teşekkür ederim. Büyük bir hizmet@
YanıtlaSil