24 Mayıs 2019 Cuma

BAMYA, FASULYE VE YER FISTIĞI EKİMİ

BAMYA EKİMİ:
     Bamya sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havaya dayanıksız olan Bamyanın ekimine ilkbahar mevsiminde başlanır. Bamya su istemeden, verimsiz topraklarda bile yetiştirilebilir. Bamyada ot ile mücadele ve toprağın havalanması için, ilk gerçek yaprakları çıkınca 1.inci çapa, boyu 15-20 cm. olunca da 2.inci çapa olmak kaydı ile en az iki kere çapa yapılmalıdır. Bamya ekiminde toprak sıcaklığının 15 derecenin üzerinde olması gerekir. Bamya ekimi için hava sıcaklığının önemli olması nedeni ile bölgelere göre ekim zamanı da farklılıklar gösterir. Örn. Marmara bölgesinde Nisan sonu gibi olan ekim zamanı Akdeniz bölgesinde Şubat-Mart aylarında yapılabilir. Bamya ekim işlemi sırasında topraktaki rutubet oranı, hava ve toprağın ısısı ile toprağın tavlı olması çok önemlidir. Bamya ekimi büyük arazilere makine ile ekildiği gibi, daha küçük ölçekli arazilerde elle serpme ya da karıklara sıralı olarak ya da ocak şeklinde de ekilebilir. Bahçelerde ocak ve karıklara sıralı şekilde ekim yapılabildiği gibi bir sopa yardımı ile 1x2 m. 1,5x3 m. v.s ölçülerde hazırlanan tavalara, 20 cm aralıklarla 2-3 cm. lik delikler açılarak bunlara tohumlar ekilir ve üzeri ince bir kapak toprağı ile kapatılarak sulanır. Bamya aşırı sulama ile boya gider ve verim düşük olur. Tohumlar çok derine ekilmemelidir, en fazla 2-3 derinliğe ekim yapılmalıdır. bamya fide olarak'ta ekilebildiği gibi tohum olarak ekilmesi daha uygundur. Sulama yapılacaksa yağmurlama sulamadan kaçınılmalı, salma sulama tercih edilmelidir. Bamya hasadı zor olan bir sebze olmasına karşın, her gün sabah erken ya da akşam serinde hasat edildikçe çiçek açmaya teşvik edilir.

FASULYE EKİMİ:
     Fasulye baklagillerden besin değeri çok yüksek tek yıllık bir sebzedir. Toprağa tohum olarak ekilir. Ilıman iklimi sever, aşırı sıcaklardan hoşlanmaz. Bölgelere göre ekim zamanı değişmekle birlikte Nisan, Mayıs ayları ekim yapmak için uygun zamandır. Fasulye tohumlarını bir gün önceden suda bekleterek, iyi bir havada ve toprak ısısının uygun olduğu zamanda ekim yapmak gerekir. Bir gün önceden ıslatılan fasulye tohumları ister açılan karıklara sıralı, isterseniz ocaklar şeklinde ekim yapabilirsiniz. Sıralı ekimde sıra üzeri 7-10 cm sıra arası 45-65 cm. olmalıdır. Eğer ocaklara ekim yapıyorsak her ocağa 4-6 tohum şeklinde ekim yapılıp üzeri 3-4 cm. toprakla kapatılıp sulaması yapılır. Tohumlar yaklaşık 7-10 gün içinde çimlenir, fasulye çimlenme süresinde suya fazla ihtiyaç duymaz. Çiçek açınca ve hasat zamanı hafif ama sık sulama ister. Sulama yaparken yaprak ve çiçeklerine su değmemesi çok önemlidir, bu yüzden sulama şekli damlama ya da salma sulama şeklinde olmalıdır. Fasulye bir çapa bitkisidir, ilk çimlenme başladıktan yaklaşık 15 gün sonra 4-5 çift yaprak oluşunca ilk çapası yapılır. Birinci çapadan 2-3 hafta sonra dallanma döneminde çiçek açmadan önce ikinci çapası yapılmalıdır. Çiçeklenme döneminde çapa işlemi yapılmamalıdır.
     Fasulye oturak ve sırık olarak iki gruba ayrılır. Sırık fasulye uzamaya başlayınca yanına dikilen bir sırağa, bir ipe ya da yanına ekilen bir mısıra sardırılabilir. Bu şekilde hem toplaması kolay olur hem de verim yüksek olur. Fasulye hasadı 3-4 günde bir yapılmalıdır, böylece hem taze ve lezzetli ürün toplamış oluruz hem de aldığımız mahsul artar. Hasadı geç yaparsak yani fasulyenin büyümesine izin verirsek, kılçıklanma oluşur. Bitkinin zarar görmemesi için hasat yapılırken fasulyeler yukarı doğru çekerek toplanır.

YER FISTIĞI EKİMİ:
     Yer fıstığı bitkisi baklagillerden olup, havadaki azotu toprağa bağladığı için arkasında azotça zengin bir toprak bırakır. Yer fıstığı bitkisi sıcağı seven bir bitkidir, çok güneş isteyen bir bitkidir. Sıcaklık ne kadar fazla olursa bitkinin yetişme süresi o kadar kısalacaktır. Bir çok bölge için Nisan ayı Yer fıstığı ekimi için uygun zamandır. Yer fıstığı ekimi için toprak seçimi önemlidir, kalsiyum ve organik maddece zengin toprakları ister. Toprağın drenajı iyi olmalı ve gevşek yapıda olmalıdır. Yer fıstığı killi ve taşlı toprakları sevmez. Durgun ve taban suyu yüksek topraklarda yetiştirilirse de verim az olur. Yer fıstığının sulama şekli iklim şartları ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Yer fıstığı tohumları ilk ekildikten sonra ortaya çıkıp çiçek açana kadar su ihtiyacı olmaz, bitkinin yaprakları açık yeşil değil ise su ihtiyacı var demektir. En uygun sulama şekli yağmurlama sulama olmakla birlikte salma şeklindeki sulamada sıklıkla kullanılmaktadır. Yer fıstığı çabuk büyüyen bir bitkidir, bu yüzden bakımında geç kalınmamalı, bitki kendini gösterdiğinde ot ile mücadele başlatılmalıdır. Çapa ile boğaz doldurması yapılır. Yer fıstığı bitkisinin toplanma zamanı yaprakları sararır, tanelerin içi pembe rengi alması ile hasat işlemine başlanır. Hasat uygun aletlerle yapılabildiği gibi el ya da bir bel küreği yardımı ile de yapılabilir.

                                                   Makale Yazarı:  Polentozu 1 
    
Konu ile ilgili videolara alttaki link'ten ulaşabilirsiniz




https://www.youtube.com/watch?v=qMwvWh_aMCk&t=6s
                                 
























  



     


19 Mayıs 2019 Pazar

SALYANGOZ VE SÜMÜKLÜBÖCEK İLE DOĞAL MÜCADELE YOLLARI

BAHÇEDE SALYANGOZ VE SÜMÜKLÜBÖCEK İLE  DOĞAL MÜCADELEDE EN ETKİLİ YÖNTEM:
       Bahçe'de çok fazla zararını gördüğümüz Salyangoz ve Sümüklüböcek'ler ile toprağımızı kirletmeden doğal yollardan nasıl mücadele edebiliriz'den yola çıkarak, haşlanmış yumurta kabuğu, elenmiş odun külü, toz kükürt, tarımsal toz kireç ve iri kaya tuzu ile bir deney yaptık. Tüm bu saydığımız mataryellerden birer küçük daire çizerek, dairelerin içlerine 2-3 adet kabuklu salyangoz ve birer adet sümüklüböcek bıraktık. İlk yarım saat içinde 5 dairenin içindende dışarı çıkmayı başaran olmadı. Daha sonra ilk önce toz kükürt'ün içindeki sümüklüböcek dairenin dışına çıkmayı başardı, peşinden haşlanmış yumurta kabuğundaki sümüklüböcek dairenin dışına çıktı. Toz kükürt ve haşlanmış yumurta kabuğunu geçip dairenin dışına çıkmayı başaran sümüklüböcek, yaklaşık 1 saat sonra elenmiş odun külünü de geçmeyi başardı, ama diğer salyangozlar odun külünü geçemedi. İki saati aşkın bir süre sonunda iri kaya tuzu ve tarımsal toz kireç ile çizdiğimiz dairenin dışına hiçbir salyangoz ve sümüklüböcek çıkmayı başaramadı. Daha sonra ikişer adet salyangozu bir kap içinde ayrı ayrı bu malzemelerin içinde beklettik. 48 saat sonunda haşlanmış yumurta kabuğu, odun külü ve toz kükürt içindeki salyangozlar yaşamlarına devam ediyordu. İri kaya tuzu ve toz kireç içinde bekleyen ikişer adet salyangoz 24 saat sonra yaptığımız kontrolde artık yaşamıyorlardı. Diğer topladığımız yaklaşık 200'den fazla salyangoz ve sümüklüböceği bahçemizden 5-6 km. uzağa götürüp doğaya bıraktık. Buradan çıkan sonuca göre tuzun toprağımıza vereceği zararı da düşünerek, bahçemizdeki fidelerimizi ve ürünlerimizi salyangoz ve sümüklüböceklerin gazabından korumak için, onları ürünlerimizden uzak tutmak için tarımsal toz kireç kullanmaya karar verdik. Tohum ve fidelerimizi ektiğimiz tava,yastık ve viyollerin çevresine toz kireç ile sınır çizerek zararlıları uzak tutmayı planlıyoruz. Bahçe toprağımızda kalan toz kireç'te toprağımıza zarar vermeyip, aksine toprağımızın kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır. 

                                               Makale Yazarı: Polentozu 1 
                                  
,   Konu ile ilgili videoya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

10 Mayıs 2019 Cuma

SEBZE FİDELERİNDE ŞAŞIRTMA

ŞAŞIRTMA NEDİR?
     Şaşırtma; tarlaya, bahçeye, tavalara, saksılara, viyollere, yastık ya da yatak gibi alanlara tohumdan ekimi yapılan sebzelerin, fide olarak belirli bir boya geldiğinde, köklerinin daha güçlü gelişmesi için yerinden sökülerek başka bir yere dikilmesi işlemidir.
ŞAŞIRTMA HANGİ SEBZELERDE TERCİH EDİLMELİDİR?
     Şaşırtma işlemi daha çok Domates, Biber ve Patlıcan gibi sebzelerde daha başarılı sonuçlar verir. Salatalık, Acur, Kabak, Karpuz, Kavun gibi kök yapısı hassas olan çeşitler şaşırtmayı sevmezler, ya direk tohum olarak bahçe ya da tarladaki yerlerine ya da tek tek viyollere ekilir, gelişimini tamamlayıp fide haline gelince bahçedeki yerine dikilir. Fasulye, Barbunya, Bamya, Mısır gibi çeşitler fide yapmadan tohum olarak direk yerlerine ekilirler. Maydanoz, Roka, Tere, Dere otu gibi çeşitler çok derin olmayacak şekilde tohum olarak direk yerlerine ekilirler.
DOMATES, BİBER VE PATLICAN'DA ŞAŞIRTMA:
     Bu çeşitlerde 1, 2 ya da 3 şaşırtma yapılabilir, Şaşırtma yaptıkça bitkinin kök ve gövde yapısı daha iyi ve daha güçlü biçimde gelişim gösterir. Tava, Yatak ya da Yastıklara tohum olarak ekilen bu ürünler çok sık çıktığı için iyi gelişim gösteremezler. Bu yüzden ilk ekildikleri yerden alınıp başka bir yere nakledilirler. Bu işlem fidelerin ilk çıkan taç yapraklarından sonra kendi gerçek yapraklarının 3 ya da 4.üncüsü çıkınca yapılması daha uygun olur. Taç yapraklar ilk çıktığında yukarı doğru dik şekildedir,  gerçek yapraklar çıktıktan sonra ilk çıkan taç yapraklar toprağa paralel hale gelince şaşırtma zamanı gelmiş demektir. En son şaşırtmayı viyollere yaparsak toprağa dikim sırasında bize kolaylık sağlar, Özellikle bu çeşitlerde kök yapısı sebebi ile çok büyük gözlü viyoller tercih edilmemeli, küçük gözlü ve uzun viyoller tercih edilmelidir.(77'li kare-104'lü oval) Daha büyük olan 28'li ve 40'lı kare ya da oval viyoller daha çok Kıvırcık, Marul, Kavun, Karpuz, Kabak, Acur ve Salatalık ekimi için uygundur.
     Viyollerde gelişip, büyüyen fideler bahçedeki yerlerine alınmadan önce sulama kesilip, toprağının kuruması sağlanırsa dikim esnasında kökler topraktan ayrılmadan bir bütün halde viyolden çıkarılıp kolaylıkla dikimi yapılır. Toprak kuruduğu için dağılmayacak ve köklerde açığa çıkmayacağı için fidelerin tutması ve gelişmesi daha kolay olacaktır. Viyollerde dikim yapılırken viyolün üst seviyesi ile bahçe toprağının aynı seviyede olmasına dikkat edilmelidir. 

                                                   Makale Yazarı:  Polentozu 1 
 
Konu ile ilgili videomuza alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=D-iXkOHQB1M&t=9s
                     















7 Mayıs 2019 Salı

BAHÇEDE SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETMENİN PRATİK YOLU:
Arkadaşlar kendi bahçemizde ekip diktiğimiz sebzelerimizde, meyve ağaçlarımızda ve çiçeklerimizde kullanmak için kendi gübremizi kendimiz üretmeye karar verdik. Bunun için 1 tonluk bir plastik tank temin ettik. Bu tank'ın üst kısmı tamamen açık olacak şekilde kestik. bahçemizin kuytu, kenar bir kısmına altına takoz yaparak 15-20 cm. yukarı kaldırdık. İçine en alta drenaj için çakıl taşı, fındık büyüklüğünde herhangi bir taşta olabilir, 3-5 cm kalınlığında döşedik ve üzerine solucanlar alttan dışarı çıkmasın diye eski bir tül parçasını kesip, tabana taşların üzerine serdik. Kasadaki solucanlarımızı tülün üzerine döküp, üstüne yanmış büyükbaş hayvan gübresi ve topladığımız çay posalarını ıslatarak karıştırıp cıvık bir hamur kıvamında solucanlarımızın üzerine serdik. Bu hazırladığımız mamayı haftada bir ya da 10 günde bir kontrol ederek vermeye devam ediyoruz. Mama ihtiyacı olup olmadığını üst seviyeyi kontrol ederek anlıyoruz. Solucanlar en üst seviyeyi bulgur gibi ince bir şekilde dümdüz hale getirdiyse tekrar mama veriyoruz, arada üst tarafı kontrol ediyoruz mama yenmemiş ve üstü kuru ise hafifçe ıslatıyoruz. Üstünü yağmur girmesin diye tahtalar yardımı ile naylonla kapattık. Musluğun önüne bir plastik bidon koyarak buradan akan suyu toplayıp, bahçemizde kullanıyoruz. Hasat zamanı tank tamamen dolduğunda en üste delikli plastik kasalar ile mama koyarak solucanların mamayı yemek için bu kasalara girmesini sağlayacağız ve kasa ile alıp başka bir bölüme aktaracağız. Tanktaki yaklaşık 600-700 lt. gübreyi bir brandanın ya da naylonun üzerine boşaltıp, üzerine yine kasa ile mama koyup bir 15 gün daha içinde kalan solucanlarımızı toplayacağız. Bu dışarı aldığımız gübremize bahçeden solucan girmeyecek ve yağmur gelmeyecek şekilde 3 ay bekletip ondan sonra bahçemizde kullanacağız. Kasalara aldığımız solucanlarımızı tekrardan boşalttığımız tankın içine koyup, üzerine mama serip, üretime devam edeceğiz. Bahçesi müsait olan herkese tavsiye ederim. Solucan gübresi içinde hiç bir zararlı barındırmayan, asidik özelliği olmayan çok kaliteli bir gübre sebze ve çiçeklerinizde kullandığınızda farkını göreceksiniz.

                                               Makale Yazarı: Polentozu 1 
                    
Konu ile ilgili videomuza alttaki link'ten ulaşabilirsiniz. 

https://www.youtube.com/watch?v=R8dqDhU90nk&t=6s
                              








1 Mayıs 2019 Çarşamba

BAHÇEDE NELER YAPIYORUZ?

BAHÇE'DE EKİM, DİKİM VE BAKIM ÇALIŞMALARI:
Kasım ayında ektiğimiz Atalık baklalarımız ürün vermeye başladı, yaprak bitleri ile mücadeleyi uğur böcekleri sürdüyor, onların yetişemedikleri yerde 3 ölçü toz kükürt, 1 ölçü elenmiş odun külünü karıştırıp ince bayan çorabı içine koyup bakla ve bezelyelerin üzerine serpiyoruz. Atalık tohumlardan ürettiğimiz bezelyelerin hepsini bu sene tohum için ayıracağız. Domateslerimizi tavalara tohum olarak ekimini yaptıktan sonra taç yaprakların haricinde 3-4 yaprak olunca tek tek viyollere şaşırtma yapacağız. Hepsi yerel tohum olan Karadeniz çalı salatalık, acur ve yemeklik beyaz sakız kabaklarımızı tek tek viyollere ektik, çünkü bu sebzeler şaşırtmayı sevmezler, ya direk yerine ekmek gerekir ya da tek tek viyollere ekip toprak hazır olunca viyollerden toprağa aktarmak gerekir. Atalık roka ve dere otunu tavalara ektik onlardan bu sene bolca tohum ayırmayı hedefliyoruz. Yerli yağlı kıvırcıkları tarladan çapa ile söküp, yetişkinlerini bahçedeki yerlerine diğerlerini de viyollere tekledik, biraz gelişince bahçedeki yerlerine ekeceğiz. Arpacık bulamayınca taze soğan olarak tüketmek için ektiğimiz kavurmalık soğanlarımız(Arpacığın irisi) güzel gelişim gösterdiler. Daha sonradan Çerkezköy'den bulabildiğimiz arpacık soğanlarımızı da toprakla buluşturduk. Maydanoz tohumlarımızı zemini sıkıştırarak ıslatıp ekimini yaptıktan sonra üzerine ince bir kapak toprağı yapıp, çarşaf ile örttük ve ıslattık. Hem nemi korusun hem de karıncalardan tohumları korusun diye çimlenene kadar örtü altında tutuyoruz, pamuklu çarşafı kaldırmadan nemi muhafaza etmek için yağmurlama şeklinde sulamaya devam edilir, ara ara çarşafın altı kontrol edilip çimlenme oldu mu diye bakılır ve çimlenme başlayınca örtü kaldırılır. dere otu, tere ve rokalarımızı da toprakla buluşturduk. Ekim yapacağımız yeri düzleyip, tohumları 1 avuç ince elenmiş toprak ile karıştırıp yerlerine serpiştirdik ve üzerine ince bir kapak toprağı örtüp yağmurlama şeklinde suladık. Bahçede ekim, dikim işlerine, ot ve zararlılarla mücadeleye devam, herkese kolay gelsin.
                                                  Makale yazarı: Polentozu 1 

Konu ile ilgili videomuza alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.