10 Mayıs 2019 Cuma

SEBZE FİDELERİNDE ŞAŞIRTMA

ŞAŞIRTMA NEDİR?
     Şaşırtma; tarlaya, bahçeye, tavalara, saksılara, viyollere, yastık ya da yatak gibi alanlara tohumdan ekimi yapılan sebzelerin, fide olarak belirli bir boya geldiğinde, köklerinin daha güçlü gelişmesi için yerinden sökülerek başka bir yere dikilmesi işlemidir.
ŞAŞIRTMA HANGİ SEBZELERDE TERCİH EDİLMELİDİR?
     Şaşırtma işlemi daha çok Domates, Biber ve Patlıcan gibi sebzelerde daha başarılı sonuçlar verir. Salatalık, Acur, Kabak, Karpuz, Kavun gibi kök yapısı hassas olan çeşitler şaşırtmayı sevmezler, ya direk tohum olarak bahçe ya da tarladaki yerlerine ya da tek tek viyollere ekilir, gelişimini tamamlayıp fide haline gelince bahçedeki yerine dikilir. Fasulye, Barbunya, Bamya, Mısır gibi çeşitler fide yapmadan tohum olarak direk yerlerine ekilirler. Maydanoz, Roka, Tere, Dere otu gibi çeşitler çok derin olmayacak şekilde tohum olarak direk yerlerine ekilirler.
DOMATES, BİBER VE PATLICAN'DA ŞAŞIRTMA:
     Bu çeşitlerde 1, 2 ya da 3 şaşırtma yapılabilir, Şaşırtma yaptıkça bitkinin kök ve gövde yapısı daha iyi ve daha güçlü biçimde gelişim gösterir. Tava, Yatak ya da Yastıklara tohum olarak ekilen bu ürünler çok sık çıktığı için iyi gelişim gösteremezler. Bu yüzden ilk ekildikleri yerden alınıp başka bir yere nakledilirler. Bu işlem fidelerin ilk çıkan taç yapraklarından sonra kendi gerçek yapraklarının 3 ya da 4.üncüsü çıkınca yapılması daha uygun olur. Taç yapraklar ilk çıktığında yukarı doğru dik şekildedir,  gerçek yapraklar çıktıktan sonra ilk çıkan taç yapraklar toprağa paralel hale gelince şaşırtma zamanı gelmiş demektir. En son şaşırtmayı viyollere yaparsak toprağa dikim sırasında bize kolaylık sağlar, Özellikle bu çeşitlerde kök yapısı sebebi ile çok büyük gözlü viyoller tercih edilmemeli, küçük gözlü ve uzun viyoller tercih edilmelidir.(77'li kare-104'lü oval) Daha büyük olan 28'li ve 40'lı kare ya da oval viyoller daha çok Kıvırcık, Marul, Kavun, Karpuz, Kabak, Acur ve Salatalık ekimi için uygundur.
     Viyollerde gelişip, büyüyen fideler bahçedeki yerlerine alınmadan önce sulama kesilip, toprağının kuruması sağlanırsa dikim esnasında kökler topraktan ayrılmadan bir bütün halde viyolden çıkarılıp kolaylıkla dikimi yapılır. Toprak kuruduğu için dağılmayacak ve köklerde açığa çıkmayacağı için fidelerin tutması ve gelişmesi daha kolay olacaktır. Viyollerde dikim yapılırken viyolün üst seviyesi ile bahçe toprağının aynı seviyede olmasına dikkat edilmelidir. 

                                                   Makale Yazarı:  Polentozu 1 
 
Konu ile ilgili videomuza alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=D-iXkOHQB1M&t=9s
                     















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder