21 Mart 2019 Perşembe

BORDO BULAMACI YAPIMI

 BORDO BULAMACI: 
     Göz taşı (Bakır sülfat) ve Kireç karışımı olan bordo bulamacı, fungal hastalıklarla mücadelede kullanılır. Bordo bulamacı bazik toprağa etkilidir. (Gülleci bulamacı asidik toprağa etkilidir.) Bordo bulamacı tedavi edici bir karışım değildir, kullanım amacı tamamen korumaya yöneliktir. Sonbaharda ağaçlar yapraklarının % 75'ini döktükten sonra kış budamasından hemen sonra % 2'lik, (Görülen bir hastalık var ise % 2,5-% 3'lük dozlarda uygulanabilir.) İlkbaharda çiçek gözleri uyanmadan, verim budamasından hemen sonra % 1'lik dozlarda meyve ağaçlarının üst dallarından başlayarak gövde dahil tüm ağaç aşırıya kaçmadan bu karışım ile yıkanmalıdır. İlaçlama yapıldıktan sonra 10 saat içinde yağmur yağar ise ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama bittikten sonra kullanılan tüm aletler iyice temizlenmelidir. Yağmurlu ve rüzgarlı günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. iki ilaçlama arasında en az 2 hafta olmalıdır. Bordo bulamacı zararlı mıdır? Yetiştiriciler de bordo bulamacı arılara zarar verir mi vermez mi gibi sorular daima merak konusudur. Bu karışım dikkat edilmezse bazı kullanım riskleri bulunmaktadır. Bordo bulamacının çiftlik hayvanları için kullanımda olan içme sularına karışması, balık popülasyonunun bulunduğu akarsu ya da göllere karışması, toprakta yaşayan solucan v.b canlıların bulunduğu alanda toprakla direk temas etmesi durumlarında bu canlılara zarar verdiği görülmüştür, bu sebeple kontrollü kullanılmalıdır. 
Örneğin meyve ağaçlarımız da bir hastalık görülürse şöyle bir ilaçlama programı uygulayabiliriz.
1.İlaçlama; Aralık ayında ağaçlar yapraklarını döktükten hemen sonra(% 75'ini dökmesi yeterli)(% 2'lik)
2.İlaçlama; şubat ayında dolu ve don olaylarından sonra (% 2'lik)
3.İlaçlama; ilkbahar yağmurları başlamadan, çiçek tomurcukları uyanmadan önce (% 1'lik)
4.İlaçlama; sonbahar yağmurları başlamadan önce yapılır.(% 2'lik)

         Bordo bulamacının aşağıdaki hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır;
Meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, Elma, Ayva ve Armut gibi yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında kara leke, ateş yanıklığı, monilya, külleme, memeli pas, Şeftali, Kayısı, Kiraz, Vişne, Erik gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında yaprak kıvırcıklığı, yaprak delen, sürgün ve dal yanıklığı, bakteriyel kanser ve zamklanma, Zeytinde dal kanseri, halkalı leke, kök çürüklüğü, Bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılmaktadır.

GEREKLİ MALZEMELER: ( % 2'lik bordo bulamacı)

* 2 kg. Göz taşı (Bakır sülfat)

* 1 kg. Sönmemiş taş kireç ( yoksa 2 kg. tarımsal sönmüş toz kireç)

* 100 lt. su

*100 litrelik plastik bidon (demir ya da teneke kap kullanılmaz)

* 50 litrelik plastik bidon

* 2 adet ağaç dalından karıştırma sopası

HAZIRLANIŞI: 
2 kg. Göz taşı 10 lt. suda önceden eritilir. 100 lt. bidona 1 kg. sönmemiş kireç konur, üzerine 10 lt. su ilave edilir ve eriyene kadar iyice karıştırılır. Kireç eridikten sonra üzerine 40 lt. su daha ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Akşamdan 10 lt. suda erittiğimiz göz taşını 50 lt. bidona boşaltıp, üzerine 40lt. su daha ilave edip karıştırırız, böylece suyumuzu 100 lt. ye tamamlamış olduk. 100 litrelik bidonda bulunan kirecin üzerine,(Her zaman kirecin üzerine eritilmiş göz taşı ilave edilmelidir) 50 litrelik bidonda bulunan göz taşı yavaş yavaş ilave edilirken, ikinci bir kişi tarafından tahta sopa ile devamlı karıştırılır.Bordo bulamacımız hazırdır, kullanırken ince bir tül ya da tülbentten süzerek kullanmak gerekir. Olup olmadığını test etmek için Bordo bulamacının içine paslı olmayan yeni bir çivi ipe içine bırakılır ve 5-10 dk. bekletildikten sonra çivi çıkarılıp kontrol edilir. Çivinin renginde herhangi bir değişiklik yoksa pas, kızarıklık gibi Bordo bulamacımız hazır demektir. Bir başka ölçme yolu kırmızı turnusol kağıdı bulamacın içine batırıldığında mavi bir renk alıyorsa ya da Fenolftalein'li beyaz kağıt batırıldığında kırmızı renk alıyorsa bulamacımız olmuş demektir. Çivinin ya da kağıtların renklerinde değişiklik olmuyorsa o zaman biraz daha su ile kireç eriterek ilave etmek gerekir. Bordo bulamacı Gülleci bulamacı gibi plastik bidonlarda saklanıp uzun süre kullanılamaz, etkili olması için yapıldığında gün içinde tüketilmelidir. Eğer gün içinde tüketmeyecek isek yukarıdaki ölçülere 1 su bardağı toz şeker ya da pekmez(200gr.) eritilerek ilave edilirse birkaç gün kullanmak için bekleyebilir. Ayrıca bekletmesek dahi şeker ya da pekmez katmak bulamacın ağaç üzerine daha iyi tutunmasını sağlar. Bordo bulamacı başka bir malzeme ya da ilaç ile karıştırılıp kullanılmamalıdır.
Ürettiklerinizi sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile hoşça kalın.
                                                                                                
                                                  Makale Yazarı: Polentozu 1  
      
Bordo bulamacı yapım videosuna alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder