24 Mart 2019 Pazar

GÜLLECİ BULAMACI YAPIMI

GÜLLECİ BULAMACI: 
Kireç ve Kükürt karışımının ocağın üzerinde ateşte kaynatılarak kalsiyum polisülfür elde edilmesidir. İnteksisit; böcek öldürücü, Akarisit; örümcek v.b öldürücü, Fungisit; fungal ve mantar öldürücü etkisi vardır. 
Etki alanı; Tüm kabuklu bitler, tüm pamuk zararlıları, Elma ve Armut'ta kara leke, Asmada mildiyo,(pronoz hastalığı) külleme, ölü kol hastalığı, bağ uyuzu, Domateste kurşini küf ve yaprak küfü, külleme, Bakteriyel yanıklık, Zeytinde pamuklu bit( doz % 1,5 oranını geçmemek gerekir.) Ayvada bakteriyel yanıklarda etkilidir. Gülleci bulamacının PH değeri 10.7 civarında olup, asidik toprağa etkilidir. (Bordo bulamacı bazik toprağa etkilidir.) Bordo bulamacı ya da başka herhangi bir ilaç ile karıştırılıp kullanılmamalıdır.

Gerekli Malzemeler:

*3 kg. Toz Kükürt

*1.5 kg. Sönmemiş Taş Kireç ( yoksa 3 kg. tarımsal toz kireç)

*10 lt. su

*18-20 lt. Teneke ya da metal kap

* 1 ad. karıştırmak için uzun bir dal parçası

*Ağız maskesi, eldiven, gözlük

Yapılışı: 18-20 lt. Tenekenin içine 1.5 kg. sönmemiş kireç konur, üzerine 10 lt. su ilave edilir. Kireç iyice eriyene kadar bekletilip, dal parçası ile karıştırılır. Ağız maskesi, eldiven, gözlük kullanılarak 3 kg. toz kükürt eritilmiş kirecin üzerine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Açık havada iki taş ile bir ocak hazırlanıp, teneke bunun üzerine konur ve alta ateş yakılır. Sürekli karıştırılarak kükürt ile kirecin iyice karışması sağlanır. En az 1.5 saat yüksek ateşte kaynatılır. İlaç hazır olduğunda bakırımsı bir renk alır ve bize yaklaşık 7-8 lt. ilaç kalır. Ateşin üzerinden alınıp, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra bunu sert plastik bidonlara doldurup ağzını sıkıca kapatıp uzun süre saklayabiliriz. Kullanacağımız zaman % 1,lik yapacaksak 100 lt. suya hazırladığımız sülüsyon'dan  1 lt.  % 2,lik yapacaksak 100 lt. suya 2 lt. sülüsyon ilave ederek iyice karıştırdıktan sonra ağacımıza üst dallardan başlamak üzere tüm dallar ve gövdenin tamamına uygulanır. Tenekenin dibinde kalan tortu ( tenekenin içinde kalırsa tenekeyi deler) 
hastalıklı, üzerinde yarası olan ağaçlara tedavi amaçlı su ile karıştırılarak fırça ile sürülür. Ağaçlar yapraklarının % 75'ini döktüğünde, eğer budama yapacaksak kış budamasından sonra % 2'lik gülleci bulamacı uygularız. Ağaçlarımız da gözlemlediğimiz bir hastalık ya da zararlı var ise o zaman dozu % 2,5 - % 3'e kadar arttırabiliriz. Mart ayından itibaren yine budama yapacaksak verim budamasından sonra çiçek gözlerinin uyanmasından önce % 1'lik gülleci bulamacı uygularız, çiçekte iken meyve ağaçlarına uygulanacak gülleci bulamacı zararlı olabilir, meyve ağaçlarınızın çiçeklerini yakabilir, buna dikkat etmeliyiz.

                                             Makale Yazarı: Polentozu 1  

Gülleci bulamacı yapım videosuna aşağıdaki link'ten ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder