24 Mart 2019 Pazar

GÜLLECİ BULAMACI YAPIMI

GÜLLECİ BULAMACI: 
Kireç ve Kükürt karışımının ocağın üzerinde ateşte kaynatılarak kalsiyum polisülfür elde edilmesidir. İnteksisit; böcek öldürücü, Akarisit; örümcek v.b öldürücü, Fungisit; fungal ve mantar öldürücü etkisi vardır. 
Etki alanı; Tüm kabuklu bitler, tüm pamuk zararlıları, Elma ve Armut'ta kara leke, Asmada mildiyo,(pronoz hastalığı) külleme, ölü kol hastalığı, bağ uyuzu, Domateste kurşini küf ve yaprak küfü, külleme, Bakteriyel yanıklık, Zeytinde pamuklu bit( doz % 1,5 oranını geçmemek gerekir.) Ayvada bakteriyel yanıklarda etkilidir. Gülleci bulamacının PH değeri 10.7 civarında olup, asidik toprağa etkilidir. (Bordo bulamacı bazik toprağa etkilidir.) Bordo bulamacı ya da başka herhangi bir ilaç ile karıştırılıp kullanılmamalıdır.

Gerekli Malzemeler:

*3 kg. Toz Kükürt

*1.5 kg. Sönmemiş Taş Kireç ( yoksa 3 kg. tarımsal toz kireç)

*10 lt. su

*18-20 lt. Teneke ya da metal kap

* 1 ad. karıştırmak için uzun bir dal parçası

*Ağız maskesi, eldiven, gözlük

Yapılışı: 18-20 lt. Tenekenin içine 1.5 kg. sönmemiş kireç konur, üzerine 10 lt. su ilave edilir. Kireç iyice eriyene kadar bekletilip, dal parçası ile karıştırılır. Ağız maskesi, eldiven, gözlük kullanılarak 3 kg. toz kükürt eritilmiş kirecin üzerine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Açık havada iki taş ile bir ocak hazırlanıp, teneke bunun üzerine konur ve alta ateş yakılır. Sürekli karıştırılarak kükürt ile kirecin iyice karışması sağlanır. En az 1.5 saat yüksek ateşte kaynatılır. İlaç hazır olduğunda bakırımsı bir renk alır ve bize yaklaşık 7-8 lt. ilaç kalır. Ateşin üzerinden alınıp, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra bunu sert plastik bidonlara doldurup ağzını sıkıca kapatıp uzun süre saklayabiliriz. Kullanacağımız zaman % 1,lik yapacaksak 100 lt. suya hazırladığımız sülüsyon'dan  1 lt.  % 2,lik yapacaksak 100 lt. suya 2 lt. sülüsyon ilave ederek iyice karıştırdıktan sonra ağacımıza üst dallardan başlamak üzere tüm dallar ve gövdenin tamamına uygulanır. Tenekenin dibinde kalan tortu ( tenekenin içinde kalırsa tenekeyi deler) 
hastalıklı, üzerinde yarası olan ağaçlara tedavi amaçlı su ile karıştırılarak fırça ile sürülür. Ağaçlar yapraklarının % 75'ini döktüğünde, eğer budama yapacaksak kış budamasından sonra % 2'lik gülleci bulamacı uygularız. Ağaçlarımız da gözlemlediğimiz bir hastalık ya da zararlı var ise o zaman dozu % 2,5 - % 3'e kadar arttırabiliriz. Mart ayından itibaren yine budama yapacaksak verim budamasından sonra çiçek gözlerinin uyanmasından önce % 1'lik gülleci bulamacı uygularız, çiçekte iken meyve ağaçlarına uygulanacak gülleci bulamacı zararlı olabilir, meyve ağaçlarınızın çiçeklerini yakabilir, buna dikkat etmeliyiz.

                                             Makale Yazarı: Polentozu 1  

Gülleci bulamacı yapım videosuna aşağıdaki link'ten ulaşabilirsiniz.

21 Mart 2019 Perşembe

BORDO BULAMACI YAPIMI

 BORDO BULAMACI: 
     Göz taşı (Bakır sülfat) ve Kireç karışımı olan bordo bulamacı, fungal hastalıklarla mücadelede kullanılır. Bordo bulamacı bazik toprağa etkilidir. (Gülleci bulamacı asidik toprağa etkilidir.) Bordo bulamacı tedavi edici bir karışım değildir, kullanım amacı tamamen korumaya yöneliktir. Sonbaharda ağaçlar yapraklarının % 75'ini döktükten sonra kış budamasından hemen sonra % 2'lik, (Görülen bir hastalık var ise % 2,5-% 3'lük dozlarda uygulanabilir.) İlkbaharda çiçek gözleri uyanmadan, verim budamasından hemen sonra % 1'lik dozlarda meyve ağaçlarının üst dallarından başlayarak gövde dahil tüm ağaç aşırıya kaçmadan bu karışım ile yıkanmalıdır. İlaçlama yapıldıktan sonra 10 saat içinde yağmur yağar ise ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama bittikten sonra kullanılan tüm aletler iyice temizlenmelidir. Yağmurlu ve rüzgarlı günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. iki ilaçlama arasında en az 2 hafta olmalıdır. Bordo bulamacı zararlı mıdır? Yetiştiriciler de bordo bulamacı arılara zarar verir mi vermez mi gibi sorular daima merak konusudur. Bu karışım dikkat edilmezse bazı kullanım riskleri bulunmaktadır. Bordo bulamacının çiftlik hayvanları için kullanımda olan içme sularına karışması, balık popülasyonunun bulunduğu akarsu ya da göllere karışması, toprakta yaşayan solucan v.b canlıların bulunduğu alanda toprakla direk temas etmesi durumlarında bu canlılara zarar verdiği görülmüştür, bu sebeple kontrollü kullanılmalıdır. 
Örneğin meyve ağaçlarımız da bir hastalık görülürse şöyle bir ilaçlama programı uygulayabiliriz.
1.İlaçlama; Aralık ayında ağaçlar yapraklarını döktükten hemen sonra(% 75'ini dökmesi yeterli)(% 2'lik)
2.İlaçlama; şubat ayında dolu ve don olaylarından sonra (% 2'lik)
3.İlaçlama; ilkbahar yağmurları başlamadan, çiçek tomurcukları uyanmadan önce (% 1'lik)
4.İlaçlama; sonbahar yağmurları başlamadan önce yapılır.(% 2'lik)

         Bordo bulamacının aşağıdaki hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır;
Meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, Elma, Ayva ve Armut gibi yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında kara leke, ateş yanıklığı, monilya, külleme, memeli pas, Şeftali, Kayısı, Kiraz, Vişne, Erik gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında yaprak kıvırcıklığı, yaprak delen, sürgün ve dal yanıklığı, bakteriyel kanser ve zamklanma, Zeytinde dal kanseri, halkalı leke, kök çürüklüğü, Bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılmaktadır.

GEREKLİ MALZEMELER: ( % 2'lik bordo bulamacı)

* 2 kg. Göz taşı (Bakır sülfat)

* 1 kg. Sönmemiş taş kireç ( yoksa 2 kg. tarımsal sönmüş toz kireç)

* 100 lt. su

*100 litrelik plastik bidon (demir ya da teneke kap kullanılmaz)

* 50 litrelik plastik bidon

* 2 adet ağaç dalından karıştırma sopası

HAZIRLANIŞI: 
2 kg. Göz taşı 10 lt. suda önceden eritilir. 100 lt. bidona 1 kg. sönmemiş kireç konur, üzerine 10 lt. su ilave edilir ve eriyene kadar iyice karıştırılır. Kireç eridikten sonra üzerine 40 lt. su daha ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Akşamdan 10 lt. suda erittiğimiz göz taşını 50 lt. bidona boşaltıp, üzerine 40lt. su daha ilave edip karıştırırız, böylece suyumuzu 100 lt. ye tamamlamış olduk. 100 litrelik bidonda bulunan kirecin üzerine,(Her zaman kirecin üzerine eritilmiş göz taşı ilave edilmelidir) 50 litrelik bidonda bulunan göz taşı yavaş yavaş ilave edilirken, ikinci bir kişi tarafından tahta sopa ile devamlı karıştırılır.Bordo bulamacımız hazırdır, kullanırken ince bir tül ya da tülbentten süzerek kullanmak gerekir. Olup olmadığını test etmek için Bordo bulamacının içine paslı olmayan yeni bir çivi ipe içine bırakılır ve 5-10 dk. bekletildikten sonra çivi çıkarılıp kontrol edilir. Çivinin renginde herhangi bir değişiklik yoksa pas, kızarıklık gibi Bordo bulamacımız hazır demektir. Bir başka ölçme yolu kırmızı turnusol kağıdı bulamacın içine batırıldığında mavi bir renk alıyorsa ya da Fenolftalein'li beyaz kağıt batırıldığında kırmızı renk alıyorsa bulamacımız olmuş demektir. Çivinin ya da kağıtların renklerinde değişiklik olmuyorsa o zaman biraz daha su ile kireç eriterek ilave etmek gerekir. Bordo bulamacı Gülleci bulamacı gibi plastik bidonlarda saklanıp uzun süre kullanılamaz, etkili olması için yapıldığında gün içinde tüketilmelidir. Eğer gün içinde tüketmeyecek isek yukarıdaki ölçülere 1 su bardağı toz şeker ya da pekmez(200gr.) eritilerek ilave edilirse birkaç gün kullanmak için bekleyebilir. Ayrıca bekletmesek dahi şeker ya da pekmez katmak bulamacın ağaç üzerine daha iyi tutunmasını sağlar. Bordo bulamacı başka bir malzeme ya da ilaç ile karıştırılıp kullanılmamalıdır.
Ürettiklerinizi sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile hoşça kalın.
                                                                                                
                                                  Makale Yazarı: Polentozu 1  
      
Bordo bulamacı yapım videosuna alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

1 Mart 2019 Cuma

MEYVE AĞAÇLARINDA AŞI İLE ÜRETİM


BİTKİLERDE ÜRETİM YÖNTEMLERİ:
       Bitkilerde genaratif yolla üretim ve vejatatif yolla üretim olmak üzere iki  yöntem vardır. Generatif yolla üretim; 1)Tohumla üretim, 2)Sporla üretim
Vejatatif yolla üretim; 1)Çelikle üretim, 2)Aşı ile üretim, 3)Soğan ve yumru ile üretim,
4)Daldırma ile üretim, 5)Ayırma ve bölme ile üretim, 6)Doku kültürü ile üretim.
Ben sizlerle Aşı ile üretim hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum.

BİTKİLERDE AŞI İLE ÜRETİM: 
        Aşı ile üretim; a)Göz aşısı, b)Kalem aşısı olarak ikiye ayrılır.
Göz aşısı yapıldığı zamana göre Sürgün göz aşısı ve Durgun göz aşısı olarak ikiye ayrılır.
Göz aşısı çeşitleri; T göz aşısı, ters T göz aşısı, I göz aşısı, bilezik göz aşısı, flüt göz aşısı, yama göz aşısı, yongalı göz aşısı, boru göz aşısı, çifte göz aşısı 
Kalem aşısı çeşitleri: Gövdeye yapılanlar; Keçi ayağı(Kakma), Yarma, Kabuk(tek kanat-teksas çivili) Jüpiter, İngiliz, İngiliz dilcikli, İngiliz bindirme, İngiliz çatallı, Kenar, Dört kanatlı, Matkap, Yılmaz ve Z aşı gibi çeşitleri vardır.
Kök'e yapılanlar; Gaga, İmdat, Epikotil ve gövdeye kök aşısı gibi isimler alır.
Kalem aşıları, ilkbaharda vejetasyon dönemi başlangıcında yapılır. Vejetasyon dönemi başlangıcı bölgelerimizdeki iklim şartlarındaki değişmeye paralel olarak farklılık gösterir.
Göz aşılarında, aşılama zamanını belirleyen en önemli faktör, anaca su yürümesi, bitkinin kolay kabuk vermesidir. Kabuk verme, bitkinin kabuğunun bütünlüğünün bozulmadan odun tabakasından kolayca ayrılmasıdır. Bu şekilde bir kabuk ayrımı ise bitkilere su yürüdüğü dönemde gerçekleşir.
      Aşı yaparken bilgi gerekir, beceri gerekir, alet ve ekipman gerekir, metot gerekir, güvenilirlik gerekir, sıcaklık gerekir, zamanlama gerekir.

AŞI YAPARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN HUSUSLAR:
        Aşı yapmadan önce aşı kalemlerini doğru şekilde alıp saklamak çok önemlidir. Aşı kalemi ağaç üzerindeki dalların uç kısımlarında bir yıllık sürgünlerden seçilir. Bu sürgünlerin olgunlaşmış, pişkin olanları tercih edilir. Mecbur kalınmadıkça ağacın iç kısmından gövdeden çıkan obur dallardan aşı kalemi alınmaz. Kesim öncesi ellerin temizliği ve kesim yapılan aletlerin dezenfekte edilmesi önemlidir. Alınan sürgünlerin hiç bir şekilde nem kaybetmesine izin verilmez.
      Aşı kalemleri doğru zamanda, doğru sürgünlerden alınıp uygun koşullarda aşı zamanına kadar saklanmalıdır. Alınan kalemler etiketlenip, streç film ile hava almayacak şekilde sarılıp +4 derecede buzdolabının sebzeliğinde ya da bahçede dişli bir kum içinde 30 cm derinlikte açılan çukurda yatay olarak saklanmalıdır.
      Kalem aşılarında aşı kaleminde 2-3 göz kullanılır, göz aşılarında tek göz kullanılır. Göz aşılarında günübirlik alınan sürgünler, bekleyenlere göre daha sağlıklıdır. Kalem aşılarında Aşı sonrası açık yerler ve kalemin üst ucu aşı macunu ile kapatılıp, aşı bağı ile hava almayacak şekilde sarılmalıdır. Göz aşılarında aşı macunu kullanılmaz, aşı bağı ile fazla sıkmadan göz nem kaybetmeyecek şekilde sarılır ve 15.ci gün aşı bağı sökülür. Göz aşılarında aşının tutup tutmadığı, gözün üzerindeki yaprak sapının kendiliğinden düşmesi ya da dokunduğunda düşmesi ile belli olur.
      Aşı uygulamaları ile ilgili videoları hazırladıkça polen tozu youtube kanalımızdan sizlerle paylaşacağız. Bu videoların  link'lerini alt kısımda bulabilirsiniz.

                                               Makale Yazarı: Polentozu 1 
       
  Alttaki link'lerden aşı ile ilgili videolarımıza ulaşabilirsiniz
 
https://www.youtube.com/watch?v=x9Iui5NQs-g
                     
https://www.youtube.com/watch?v=PjdJmZ2lDqI&t=17s