25 Eylül 2019 Çarşamba

LUTENİTSA (BALKANLARIN VAZGEÇİLMEZ KAHVALTI SOSU)

LUTENİTSA SOS YAPIMI:

Gerekli malzemeler;
3 kg. Kapya biber (Salçalık kırmızı biber)
2 kg. Domates
1 kg. Patlıcan
2 ad. Havuç
1 baş Sarımsak
1 çay bardağı Zeytinyağı
1/2 çay bardağı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı kaya tuzu (silme)
1 çay kaşığı toz şeker ( ya da 1 ad. kesme şeker)
1 çay kaşığı Karabiber
1 çay kaşığı Kimyon
1 yemek kaşığı silme acı pul ya da toz biber (tercihe göre)

HAZIRLANIŞI:
Sebzelerimizi yıkadıktan sonra patlıcan ve kapya biberlerimizi fırında ya da imkanımız varsa kömür ateşinde közde pişirdikten sonra kapaklı bir kabın ya da pişirme torbasının içine koyup bir süre bekleterek terleme ile kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlıyoruz. İnce kıyılmış bir baş sarımsağı sosu yapacağımız tencerenin içine koyup, 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını ilave edip hafifçe soteliyoruz. Havuçları çiğden rendeleyip koyacaksanız sarımsaktan sonra ilave edip birlikte bir iki dakika soteleyebilirsiniz, havuçları haşlayıpta rondodan geçirecekseniz o zaman domateslerden sonra ilave edebilirsiniz. Domatesleri isterseniz bıçakla küçük küçük doğrayarak, isterseniz rondodan geçirerek ilave ediyoruz. 1 çay kaşığı toz şekeri ilave edip,  Domatesler 8-10 dk. piştikten sonra közlenmiş patlıcanları çok küçük doğrayıp ilave ediyoruz, 5-6 dk. sonra közlenmiş çok küçük doğranmış Kapya biberleri ilave ediyoruz. 8-10 dk. hepsini birlikte pişirdikten sonra silme dolu 1 yemek kaşığı kaya tuzu, kalan zeytinyağını ve 1 çay bardağı sirkeyi ilave ediyoruz. En son baharatları ilave edip 1-2 dk. kaynattıktan sonra altını söndürmeden sıcak sıcak kavanozluyoruz. Tüm malzemeyi iri iri parçalara ayırıp yukarıdaki sırası ile tencereye ilave edip el blendırı ile parçalayarak macun kıvamında yapabilirsiniz, bu şekilde daha kolay ve pratik oluyor ama tercih sizin ben iki türlü de yaptım ikisi de güzel oldu. Kavanoz ve kapakları 10-12 dk. tencerenin içinde kaynar suda bekletiyoruz ve tüm malzemeler sıcak iken kavanozlayıp, kapağı 3 kez sola bir kezde sağa çevirip sıkıca kapatıp birbirlerine değecek şekilde bir havlu ya da sofra bezinin üzerine ters çevirmeden koyuyoruz ve 24 saat o şekilde bekletiyoruz. Ertesi gün kavanoz kapaklarının üstünü parmağımızla baskı uygulayarak kontrol ediyoruz, kapaklar aşağı doğru çökük ise ve tık tık diye ses çıkmıyor ise konserveleriniz olmuş demektir, kapaklar yukarı doğru şişkin duruyor ise parmağınızla bastırdığınız da aşağı doğru esniyor ve ses çıkarıyor ise bunları ayırıp, buzdolabına koyun ve hemen tüketin, saklamayın. Eğer eskiden ters çeviriyorduk şimdi bu şekilde olur mu acaba diye bir düşünceniz olursa boş bulaşık makinesine sepete dizip, deterjan koymadan kısa programda yüksek ısıda çalıştırıp, bittikten sonra iyice soğuyana kadar makinede tutup daha sonra saklayacağınız yere koyabilirsiniz. (Bulaşık makinesi ilk başlarken soğuk su kullandığı için koyacağınız kavanozlarda sıcak olacağından bir kazaya uğramamak için bulaşık makinasına kavanozları dizmeden önce 2-3 dk. boş çalıştırıp ondan sonra kavanozları diziniz.) Hazırladığınız sosları sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile.

                                                  Makale Yazarı: Polentozu 1 
                         
     İlgili videoya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder