30 Ekim 2019 Çarşamba

DOMATESTEN TOHUM ALMA

DOMATESTEN TOHUM NASIL ALINIR?


     Tohum almayı düşündüğümüz  fideleri dikerken çapraz tozlaşma mesafesine dikkat etmemiz gerekir. Bu mesafe her bitki için farklıdır. Eğer alanımız küçük ise aynı cins bitkilerde çok çeşit ekmememiz gerekir. Örneğin biber fidesi dikerken bahçemiz küçük ise çapraz tozlaşma mesafesini kurtarmıyor ise acı, tatlı sivri biber, dolma biber, çarliston biber ve kapya biber fidelerini bir arada dikmemeliyiz. Buna dikkat etmezsek tüm tohumlarımız çapraz tozlaşma sebebi ile bozulur. Domatesten tohum almaya gelince, önceden tohum almak için belirlediğimiz sağlıklı sebzelerimizden, şekli düzgün, türünü en iyi temsil eden  meyvelerden ayırarak işaretleyip, etiketliyoruz. Bunu yaparken erkenci olması için ilk çıkan ürünlerden 1-6.cı aralığındakilerden seçiyoruz. Tohum için ayırdığımız meyveyi dalında iyice olgunlaşana kadar bekliyoruz. Sebze üzerinde tohumluk ayırdığımız meyve irileştiği,  renginin iyice kırmızılaştığı, olgunlaştığı ve yumuşamaya başladığı zaman dalından koparılır. Dalından koparılan meyve 2-3 gün havadar, güneş görmeyen gölge bir ortamda bekletilir. Tohumluk ayrılan domates yatay şekilde ortadan ikiye kesilerek, bir çay kaşığı yardımı ile tohumlar içinden çıkarılır. Tohumu alınan domates parçalarının suyu sıkılarak bir bardak içinde bekletilir. Çeşmenin altında küçük gözlü süzgeç kullanarak çıkarılan tohumlar iyice yıkanır. Yıkanan tohumları bir su bardağına su doldurup, içine tohumları dökerek su testini uyguluyoruz.  Bu test sonucunda olgunlaşan tohumlar bardağın dibine çökerken olgunlaşmamış tohumlar bardağın üst kısmına yukarıya çıkar, üstte çıkan bu tohumlar alınıp atılır. Altta kalan olgunlaşmış tohumlar  bir bardağın içine konarak üzerine kenara ayırdığımız domates suyu ilave edilir, olgunlaşması ve fermente olması için 3 gün oda sıcaklığında bekletilir. Üç günün sonunda süzülerek çeşmenin altında iyice yıkandıktan sonra, hastalıklara ve bakterilere karşı dezenfekte işleminden geçirilir, örneğin; sıcak su, sirkeli su, limonlu su ya da sarımsak, kara trup, zeytin yaprağı ve papatya özütü gibi materyallerde bekletilir. (ben 1 lt suya  2 çay kaşığı ümik asit koyarak 1,5-2 saat bu suda bekletiyorum.) daha sonra iyice suyu süzülerek bir bezin ya da bir yağlı kağıdın üzerinde, havadar direk güneş görmeyen sıcak bir ortamda en az bir hafta kurumaya bırakılır. Kuruyan tohumlarınızı bez keselerde, kilitli küçük poşetlerde ya da  küçük cam şişe  ve kavanozlara koyarak, evinizin bodrumunda, kilerinde ya da balkonunda güneş görmeyen, hava akımı olan, nemden uzak, gölge ve serin bir yerde saklayabileceğiniz gibi, buzdolabının sebzelik bölümünde de saklayabiliriz. Tohumlarımızı saklarken nemden korumak için meşe külü, odun kömürü, kağıt peçete kullanabiliriz, ya da nemi çekme özelliği olan küçük bir parça killi toprak, küçük poşetlerde iğne ile 2-3 delik açılarak  kavanozun altına koyulur, üzerine bir parça kağıt havlu konur ve üste tohumlar konur istenirse üste yine killi toprak konabilir. Kavanozun ağzı kapatılmadan önce bir tülbent ile lastikle kapatılıp 2-3 gün bu şekilde bekletilir, daha sonra kavanozun ağzı kapakla kapatılıp, yukarıda bahsettiğimiz ortamda saklanır. Tohumlarımızı sakladığımız yerin nemli olmaması, ışık almaması ve serin olması çok önemlidir. Tohumlarımızı kuruttuktan sonra etiketleyerek paketler ve üzerine tarih yazarak saklanırız. Tohumlarımızı bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırabilmek için lütfen saklama koşullarına dikkat ediniz.

                                    Makale Yazarı:  Polentozu 1
                            
     Konu ile ilgili video'ya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.
                          







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder