18 Ekim 2019 Cuma

PATLICANDAN TOHUM ALMA

PATLICANDAN TOHUM NASIL ALINIR?
     Tohum almayı düşündüğümüz  fideleri dikerken çapraz tozlaşma mesafesine dikkat etmemiz gerekir. Bu mesafe her bitki için farklıdır. Eğer alanımız küçük ise aynı cins bitkilerde çok çeşit ekmememiz gerekir. Örneğin biber fidesi dikerken bahçemiz küçük ise çapraz tozlaşma mesafesini kurtarmıyor ise acı, tatlı sivri biber, dolma biber, çarliston biber ve kapya biber fidelerini bir arada dikmemeliyiz. Buna dikkat etmezsek tüm tohumlarımız çapraz tozlaşma sebebi ile bozulur. Patlıcandan tohum almaya gelince, önceden tohum almak için belirlediğimiz sağlıklı sebzelerimizden, şekli düzgün, türünü en iyi temsil eden  meyvelerden ayırarak işaretleyip, etiketliyoruz. Bunu yaparken erkenci olması için ilk çıkan ürünlerden 1-6.cı aralığındakilerden seçiyoruz. Tohum için ayırdığımız meyveyi dalında iyice olgunlaşana kadar bekliyoruz. Sebze üzerinde tohumluk ayırdığımız meyvenin irileştiği, renginin sarararak değiştiği, kabuğunun kalınlaştığı ve üzerinde çatlamalar olduğu görülür. Dalından koparılan meyve 7-8 gün havadar, güneş görmeyen gölge bir ortamda bekletilir. Daha sonra sert bir zemin üzerinde ileri geri yuvarlayarak içindeki tohumların  tutundukları yerden kopması sağlanır. Tohumluk patlıcan uzunlamasına ikiye kesilerek, su dolu bir kabın içinde ya da çeşmenin altında küçük gözlü süzgeç kullanarak tohumları çıkarıyoruz. Çıkan tohumları süzgecin içinde çeşmenin altında iyice yıkadıktan sonra bir su bardağına su doldurup, içine tohumları döküyoruz. Olgunlaşan tohumlar bardağın dibine çökerken olgunlaşmamış tohumlar bardağın üst kısmına yukarıya çıkar, üstte çıkan bu tohumlar alınıp atılır. Altta kalan olgunlaşmış tohumlar hastalıklara ve bakterilere karşı dezenfekte işleminden geçirilerek örneğin; sıcak su, sirkeli su, limonlu su ya da sarımsak, kara trup, zeytin yaprağı ve papatya özütü gibi materyallerde bekletilerek, (ben 1 lt suya  2 çay kaşığı ümik asit koyarak 1,5-2 saat bu suda bekletiyorum.) daha sonra iyice suyu süzülerek bir bezin ya da bir yağlı kağıdın üzerinde, havadar direk güneş görmeyen sıcak bir ortamda en az bir hafta kurumaya bırakılır. Kuruyan tohumlarınızı bez keselerde, kilitli küçük poşetlerde ya da  küçük cam şişe  ve kavanozlara koyarak, evinizin bodrumunda, kilerinde ya da balkonunda güneş görmeyen, hava akımı olan, nemden uzak, gölge ve serin bir yerde saklayabileceğiniz gibi, çok tercih etmesekte  buzdolabının sebzelik bölümünde de saklayabiliriz. Tohumlarımızı saklarken nemden korumak için meşe külü, odun kömürü, kağıt peçete kullanabiliriz, ya da nemi çekme özelliği olan küçük bir parça killi toprak, küçük poşetlerde iğne ile 2-3 delik açılarak  kavanozun altına koyulur, üzerine bir parça kağıt havlu konur ve üste tohumlar konur istenirse üste yine killi toprak konabilir. Kavanozun ağzı kapatılmadan önce bir tülbent ile lastikle kapatılıp 2-3 gün bu şekilde bekletilir, daha sonra kavanozun ağzı kapakla kapatılıp, yukarıda bahsettiğimiz ortamda saklanır. Tohumlarımızı sakladığımız yerin nemli olmaması, ışık almaması ve serin olması çok önemlidir. Tohumlarımızı kuruttuktan sonra etiketleyerek paketler ve üzerine tarih yazarak saklanırız. Tohumlarımızı bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırabilmek için lütfen saklama koşullarına dikkat ediniz.

                                                Makale Yazarı: polentozu 1 

     Konu ile ilgili videoya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.
  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder