27 Şubat 2019 Çarşamba

SEBZELERDE YASTIKLARA TOHUM EKİMİ

YASTIKLARA TOHUM EKİMİ:
      Arkadaşlar havalar ısınmaya başlayınca bizde hemen tohumlarımızı ortaya çıkarıp, ekim hazırlığına başladık. Biz Marmara bölgesi İstanbul- Çatalca'dayız. Toprağın ısınması buralarda nisanın 15'ini bulduğu için Mart'ın başında ilk önce patlıcan tohumlarımızı ekim için hazırladık. Bunun nedeni patlıcanın en zor çimlenen sebzelerden olması, çimlenmesinin 45 gün sürmesi.  6-7 Mart'ta biber tohumlarımızı yastıklara ekeceğiz ve biberden 15 gün sonra da domates tohumlarını yastıklara ekmeyi planlıyoruz. Bu hesaplama ile patlıcana 45 gün, bibere 38-40 gün, domatese de 25-26 gün çimlenme için süre tanımış olacağız. 
     
     Hazırlık aşaması: Tohumlarımızı bir gece önceden 2 lt. suya 2 çay kaşığı sıvı ümik asit ilave ederek, 5 çeşit tohumumuzu 5 ad. 0,5 lik pet şişelere doldurup üzerine ümik asitli sudan ilave ettik. Ertesi gün üste çıkan olgunlaşmamış tohumları atarak dibe çöken olgunlaşmış tohumlarımızı bahçe toprağı, torf, dere mili, dere kumu, yanmış büyükbaş hayvan gübresi ve solucan gübresi karışımından hazırladığımız yastıklara ekimini yaptık.( Bu karışımda perlit'te olması gerekir ama elimizde olmadığından, elimizde olanlardan karışım hazırladık. Bunların hepsini kullanmak zorunda değilsiniz, perlit, bahçe toprağı, torf ve dere mili yeterli olur. Olmayanın yerine olanlardan birini kullanabilirsiniz.) Kullandığımız malzemelerin kalın olanlarını inşaat eleğinden eleyerek ince hale getiriyoruz. Yastık olarak kullanacağımız (biz köpük kasa kullandık, balık satan tezgahlardan ücretsiz aldık.) kasaların içine karışımı doldurup, tohumlarımızı çizdiğimiz çiziklerin içine yerleştirip üzerine ince bir kapak toprağı serperek, fıs fıs ile suladık. Tohumların derine ekilmemesi çok önemli. Daha sonra hazırladığımız ince dalları yay şeklinde yaparak kasaların üzerine gelecek şekilde iki yandan toprağa sapladık. Üzerine sera naylonu ile örterek kenarlarını budamada kestiğimiz ağaç dalları ile kapattık, diğer tohumlarımızı da ektiğimizde  kenarlarını toprak ile örteceğiz. Bahçemizde hazırladığımız küçük seramızı gündüzleri sıcak havalarda açarak havalanmasını ve nemini kontrol ederek su ihtiyacı var ise sulamasını yapacağız, geceleri soğuktan korumak için akşam üstü naylonu kapatacağız. Tohumlarımız çimlenip ortaya çıkıp, 4 yaprak olduğunda viyollere şaşırtma yapacağız ve daha sonra zamanı gelince 15 nisandan sonra hazırlıklarımız bitirip Mayıs ayından itibaren fidelerimizi bahçedeki yerlerine dikeceğiz, hepinize kolay gelsin...
                                                                                                                                                      Makale Yazarı: Polentozu 1

Konu ile ilgili videolara alttaki link'lerden ulaşabilirsiniz.




                                                      

26 Şubat 2019 Salı

DOMATESTE ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI

DOMATESTE ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜNÜN NEDENLERİ:

Bu hastalığın nedeni, sebzedeki Kalsiyum eksikliğidir. 
Kalsiyum eksikliğine etki eden nedenler;
*Düzensiz sulama. (Genellikle çok sulamalardan sonraki susuz koşullar)
*Bitki gelişiminin hızlı olması. (hızlı büyüyen bitkiler çok su ve çok Kalsiyuma ihtiyaç duyar.)
*Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması.(Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyumdan yararlanmayı engeller.)
*Dikimin soğuk toprağa yapılması. Kalsiyumu kullanılabilir forma çeviren organizmalar düşük sıcaklıklarda etkili çalışamazlar ve bitki yeteri kadar kalsiyum alamaz. Toprak sıcaklığı arttıkça bu organizmaların çalışması da arttığından, daha fazla miktarda Kalsiyum, kullanılabilir forma dönüşebilir.
*Kök çevresindeki derin sürümler. Çapa ya da sürüm işlemleri derin yapıldığında, kök uçları zarar göreceğinden dolayı, bitkinin su alımı engellenir ve böylece meyvelere taşınması gereken Kalsiyum miktarında azalma olur.
*Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da Kalsiyum alımını engellediğinden Çiçek burnu Çürüklüğü'ne neden olabilir.
*Bitkilerin susuz kalışı da Kalsiyum alımını azalttığından dolayı Çiçek burnu Çürüklüğü'ne neden olabilir.
*Aşırı azotlu gübrelemeler.
*Topraktaki tuzluluğun yüksek oluşu.

ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:
*Toprağa Kalsiyum vermek, toprak tuzluluğunun artmasına neden olacağı için yararlı bir önlem değildir. Bu nedenle kalsiyum takviyesi yapacaksak, ya çok olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanmalıdır.
*Toprak nemi dengede tutulmalıdır. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla olmamalıdır. Sulamalar arasındaki sürede toprak kurumamalıdır. Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama tercih edilmelidir.
*Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.
*Soğuk toprağa dikim yapmaktan kaçınılmalıdır.
*Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yararlıdır.
*Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri ya da sürümler yüzeysel yapılmalı, saçak köklere zarar verilmemelidir.

DOĞAL YOLLARLA KALSİYUM TAKVİYESİ:
Bahçe ya da tarla toprağınızın asit oranı yüksek ve kalsiyum bakımından eksiliğini biliyorsanız, Toz tarım kireci, Mermer tozu kullanabilirsiniz, eğer sürekli bununla uğraşmak istemiyorsanız irili ufaklı mercimek, nohut ya da fındık büyüklüğünde doğal kireç taşları, kalker taşı ya da mıcır kullanın. 1 metre kareye iki dolu avuç yeterli gelir. Bitki kalsiyum ihtiyacını kökleri vasıtası ile yavaş yavaş bu taşlardan emerek karşılar. Yağmur ve sulama neticesinde kolay 
erimedikleri için uzun yıllar toprağın kalsiyum ihtiyacını karşılar.

ACİL DURUMLARDA:Hemen müdahale etmek gerektiğinde doğal yollardan elde edilecek karışımları direk yapraktan pompa ile vermemiz gerekir.
1-Beşte bir oranında yarım yağlı süt ile su karıştırılarak, örneğin sırt pompasına 15 lt. su koyup üzerine 3 lt. yarım yağlı süt ilave edip, karıştırıp bahçemizdeki kalsiyum eksiklği görülen tüm sebzelerimizin yapraklarına verebiliriz.
2-Yumurta kabuklarını hafif sararana kadar 120 derece fırında pişirip (yaklaşık 18-20 dk.) rondodan geçirip bir cam kavanozun içine 1 ölçü rondodan geçirilmiş yumurta kabuğu 5 ölçü doğal elma sirkesi ilave edip, ağız kısmı sıkıca kapatalıp ışık görmeyen ortamda oda sıcaklığında 20 gün fermente edilir. Hazırlanan bu sülüsyondan bir yemek kaşığı bir galon ( yaklaşık 3.7 lt.) klorsuz suya ilave edilerek seyreltip, pompa vasıtası ile direk yapraklara uygulama yaparız.(örneğin sırt pompasına 19 lt. su koyup, üzerine yarım çay bardağı bu karışımdan ilave ederek kullanırız.)
3-Tarımsal toz kireç ya da sönmemiş taş kireci söndürerek, suda eritip kalsiyum eksikliği olan bitkilerimizde kullanabiliriz. Bir gün önceden 10 lt. suya 1 kg. tarımsal toz kireç ilave edip, ertesi gün süzerek sırt pompası ile bitkilerimizin yapraklarına uygulama yapabiliriz. (Sönmemiş taş kireç kullanacaksak 10 lt.suya 1/2 kg. kireç)
4-Gülleci bulamacı(Kireç+Kükürt) ve bordo bulamacı da(Kireç+Göztaşı) çiçek devresi haricinde önlem almak amacı ile % 0,5 lik uygulanabilir.
Bu hazırlanan karışımlar 15 gün ara ile bir kaç kez tekrarlanabilir.
Bahçelerinizde yapacağınız çalışmalarda kolaylıklar diliyorum.
                                                                                       
                                                    Makale Yazarı: Polentozu 1




24 Şubat 2019 Pazar

AŞI MACUNU YAPIMI

     Aşı macunu yapımı için gerekli malzemeler:
1 kg. sutut ( ya da 1 kg. su bazlı plastik boya)
1 su bardağı ince elenmiş toz talaş
1 çay bardağı elenmiş odun külü
1 çay kaşığı fugusit (mantar hastalığı ilacı)
Sutut beyaz renkli olduğundan ağaçta çok sırıtır derseniz rengini koyulaştırmak için 1 çay bardağı koyu renk su bazlı plastik boya
     Hazırlanışı: 
Arkadaşlar hazır aşı macunları olmakla birlikte sizlere ekonomik ve yapımı kolay bir macun tarifi vereceğim. Evde elimizde kalmış su bazlı plastik boyamız var ise onu da kullanabilirsiniz, yeni alacaksanız sutut dediğimiz izolasyon malzemesini tavsiye ederim. 3 gün önce 3 kg. lık galonu 40 tl. aldım.(20 şubat 2019) 1 kg. sutut'u 2,5 kg. boş yoğurt kabına dökün, içine 1 çay kaşığı fungusit'i ilave edip karıştırın. Daha sonra 1-2 çay bardağı elenmiş odun külünü üzerine katıp, karıştırmaya devam edin, en son ince elenmiş toz talaşı yavaş yavaş ilave ederek karıştırın, macun kıvamına gelene kadar talaş ilave edebilirsiniz, fırça ile sürmeyi düşünüyorsanız biraz akışkan halde bırakabilirsiniz yada ıspatula ile sürmek istiyorsanız kıvamı biraz daha koyu olması için talaş ilave edebilirsiniz. Eğer renk değiştirmek isterseniz talaştan önce 1 çay bardağı koyu renk boyayı ilave edip renklendirebilirsiniz. Hava almayacak şekilde saklayıp sezonda ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz, herkese kolay gelsin.
                                                                                      
                                         Makale Yazarı: Polentozu 1 

Aşağıdaki link'i tıklayarak açıklamalı videomuza ulaşabilirsiniz.          
https://www.youtube.com/watch?v=ga3p_gUvVKw                   

22 Şubat 2019 Cuma

AVAKADO KÖKLENDİRME


SUDA AVAKADO ÇEKİRDEĞİNDEN ÜRETİM:
Arkadaşlar Avakado ağacını çekirdekten üretmek için su bardağını su ile doldurup, Avakado çekirdeğini orta kısmından dört tarafına kürdan saplayıp sivri tarafı üste gelecek şekilde bardağa koyup cam önünde çimlenmesi için bırakıyoruz. Su eksildikçe ilave ediyoruz. Yeteri kadar köklenme sağlandığında siyah fide poşetine torf, perlit, bahçe toprağı, dere kumu ya da dere mili gibi elimizde olanlardan bir karışım hazırlayıp köklenen Avakado fidemizi içine dikiyoruz, suyunu verdikten sonra bahçedeki yerine dikene kadar poşette tutuyoruz. Avakado sıcak iklim bitkisidir, soğuk ve dona dayanıklı bir bitki değildir. Erkek ve dişi çiçekleri farklı zamanlarda döllenme yaptığı için tek bir Avakado ağacından meyve almak zordur. Bu yüzden bahçenize yakın mesafede Avakado ağacı yok ise tozlaşma ve meyve verimi için tozlayıcı çeşitle birlikte birden fazla Avakado dikmeniz gerekir. Fidanınıza zamanı gelince çeşidini beğendiğiniz bir ağaçtan kalem alıp aşı yapabilirsiniz, diktiğiniz her fidanın tutması dileği ile...
                                                                             
                                                 
Makale Yazarı: Polentozu 1
       
 Alttaki link'i tıklayarak konu ile ilgili videoya ulaşabilirsiniz .
      
https://www.youtube.com/watch?v=A4F7WgrByFI
                         

           

20 Şubat 2019 Çarşamba

MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA


 MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA:
      Meyve ağaçlarında budama doğru yapılırsa çok yararlı olmakla birlikte yanlış yapılan budamada o derece zarar verir. Budanmayan ağaçlar çalılaşır, meyve kalitesi düşer, düzensiz meyve oluşumu görülür, ağaçların şekli bozulur, meyveler tepelerde oluşur. Budama ile homojen meyve dağılımı sağlanır, israf önlenir, meyve kalitesi artar, havalandırma sağladığı için mantari hastalıklar azalır. Budama kontrol ve yönlendirme sistemidir. Sert budama meyve oluşumunu geciktirdiği için, sert budamadan kaçınmak gerekir. Budama kış budaması ve yaz budaması (yeşil) olarak ikiye ayrılır.  Ilıman iklime sahip bölgelerde ağaçlar yapraklarının % 75'ini döktükten sonra kış budamasına başlayabiliriz, kışları sert geçen don olaylarının sıklıkla görüldüğü bölgelerde şubat-nisan aylarında yapmamız daha sağlıklı olur. Ağaçlardaki gözler uyanana kadar budamaya devam edilir. Yaz budaması diğer adı ile yeşil budama yaz boyunca sürgünlerin seyreltilmesi, kuru dalların çıkarılması, uç ve yaprak alma, bükme, eğme ve açıların daraltılıp, genişletilmesi işlemleri yapılır. Amaçlarına göre budama çeşitleri; Dikim budaması, Şekil budaması, Ürün (Verim) budaması, gençleştirme budamasıdır. Dikim budamasında tepe ve kök budaması yapılır. Şekil budamasında bulunduğumuz bölgeye göre, meyve ağacımızın cinsine göre bir sistem seçip,(goble, doruk dallı, modifiye lider, piramit,  palmet gibi) meyve ağacımızı o sisteme uygun budama yaparız. Ürün budamasında dalların uç kısmından 3/1 kısmını keserek meyveye yatmasını sağlarız. Gençleştirme budaması yaşlanmış ağaçlarda sert budama yapılarak  yeni oluşacak sürgünlerden yeni yan dallar oluşturularak ağaç gençleştirilir. Dallarda uç alırken en son bırakılan gözün dışarıya bakması ağacın içe doğru değil, dışa doğru taçlanması için önemlidir. Budama esnasında kesim yaparken tırnak bırakmamak çok önemlidir çünkü kesim yaparken tırnak bırakırsak buradan kuruma başlar ağaç yara yerini kapatamaz ve zararlı ve hastalıklar buradan giriş yapar ve ağacımızı kaybedebiliriz. Budama esnasında açtığımız büyük yaraları aşı macunu ile kapatmalıyız. Budamadan sonra ağaçlarımızı gülleci ya da bordo bulamacı ile ilaçlayarak zararlı ve hastalıklardan korumuş oluruz. Ürettiklerinizi sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile hepinize kolay gelsin.
                                                                                                       
                                            Makale Yazarı: Polentozu 1 

Konu ile ilgili videolarımıza alttaki link'lerden ulaşabilirsiniz.
                
https://www.youtube.com/watch?v=-lW1X3u7wCw&t=13s
               
https://www.youtube.com/watch?v=o19EVLK7ZJg

                                                                                                         


     


   



















       


18 Şubat 2019 Pazartesi

MEYVE AĞAÇLARINDAN AŞI KALEMİ ALMA




AŞI KALEMİ ALMA:
     Arkadaşlar aşı yapmayı planlıyorsak, ağaçlara su yürümeden, gözler uyanmadan aşı kalemlerimizi alıp, uygun koşullarda saklamalıyız. ocak-şubat aylarında kalitesini ve meyvesini beğendiğimiz ağaçlardan aşı kalemi alarak, mart-nisan-mayıs aylarında anaçlarımıza aldığımız kalemleri aşılarız. Kalem alırken dikkat etmemiz gerekenler şunlardır. Kalem alacağımız dallar meyve dalı olmalı ve bir yıllık sürgünlerden olmalıdır. Gövdeden çıkan obur dallardan kalem almamalıyız, obur dallardan alınan sürgünlerde verim ve meyve kalitesi düşük olur ve ömrü kısa olur. Obur dalı nasıl tanırız? gövde üzerinde çıkıp yukarı doğru dikine büyüyen ve iki boğum arası meyve sürgünlerine göre daha uzun olan dallardır. Meyve dallarının ucundaki bir yıllık sürgünlerden alırken pişkin olmasına dikkat ederiz, sürgünden  2-3 göz ağaca bırakarak sürgünü budama makası ile kesip, uç kısımdaki pişkin olmayan, bükünce yumuşak şekilde esneyen kısmı kesip atarız. Alacağımız sürgünler 35-40 cm boyunda olmalı ve aldıktan sonra etiketleyip, streç ile hava almayacak şekilde sarıp buzdolabının sebzelik bölümünde + 4 derecede ya da bahçede kazacağımız 30 cm. derinliğinde bir çukura dişli kumun içine yatay şekilde gömerek aşı zamanına kadar saklamalıyız. Yaptığınız tüm aşıların tutması dileği ile herkese kolay gelsin.   
                                                                                             
                                                 Makale Yazarı: Polentozu 1


 

Konu ile ilgili videolarımıza link'e tıklayarak polen tozu youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.  https://www.youtube.com/watch?v=sdkrgIyZKE0&t=37s

17 Şubat 2019 Pazar

HAVA DALDIRMA İLE ÜRETİM


 SU VE TOPRAK İLE MEYVE AĞAÇLARINDA VE ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNDE HAVAİ KÖKLENDİRME İLE ÜRETİM: 
     Değerli arkadaşlar meyve ağaçlarımız da aynı çeşidi elde etmek için su ve toprak kullanarak hava daldırma ile dalında köklendirme yaparak yeni genç fidanlar elde edebiliriz. Bunun için meyve kalitesini bildiğimiz bir meyve ağacının 1-2 cm. çapındaki bir dalını seçerek üzerinde kendi kalınlığı kadar bir bilezik çıkartarak kabuğu alıp aradaki iletişim demetlerini de çakı ile kazıyarak alt ve üst bölge arasında iletişimi keserek buradan ağacımızın yeni kökler oluşturmasını sağlarız. Bu bölgeyi ister su ile ister toprak ile kapatarak ve hava almayacak şekilde pet şişe, plastik torba, streç film ve folyo ile sararak köklenmeyi bekleriz. Bu işleme sonbahar sonunda başlayabiliriz ancak bu iş için en uygun dönem mart nisan ve mayıs aylarıdır. Havai köklendirmeyi yaptıktan sonra yazın çok sıcak günlerde 1-1,5 ayda bir su ve toprak kontrol edilerek poşette su eksilmiş ise su ilave edilir, toprak ile yaptık isek toprak kurumuş ise su takviyesi ile toprak nemlendirilir. Yaz sonunda köklenen bu dallar kesilerek bir saksıya, büyükçe bir tenekeye ya da büyük boy fide poşetine dikilerek büyütülür. Bu durumda toprağı dağıtılmadan her dönem bahçedeki yerine dikme şansımız vardır. Şakayık çiçeğinde birçok çoğaltma teknikleri kullanılmaktadır. Yumrudan üretim, havai köklendirme ile üretim, tohumdan üretim, aşı ile üretim, daldırma ile üretim gibi birçok şekilde üretilebilmektedir. Tohumdan üretimde süreç biraz uzundur, çimlenmesi 2 yılı bulabilir, çiçek açacak duruma gelmesi için 4-5 yıl gerekebilir. Ben size şakayık çiçeğinde  hava daldırma ile üretimi anlatacağım, bu uygulamayı beğendiğiniz bir çok çiçek, gül, böğürtlen ve bitkide yapabilirsiniz. Bu işlemi çok soğuk olmayan bölgelerde sonbahar sonunda yapraklarını döküp dinlenmeye geçince başlayıp, gözler uyanana kadar ki zaman içinde mayıs ayına kadar yapabilirsiniz. Her hangi bir pet şişenin dibini kesip atıp, dikine boydan boya falçata ile yarıyoruz, çiçekten seçtiğimiz bir dalın pet şişenin ortasına gelecek yerden işaretleyerek dal üzerinde çakı ile kendi çapı kadar bir bilezik çıkarıyoruz. Şişenin ağız kısmı aşağıya gelecek şekilde açtığımız yaralar içinde kalacak şekilde pet şişeyi seçtiğimiz dala geçiriyoruz, önceden hazırladığımız torf, perlit, dere mili, bahçe toprağı karışımı ile şişenin içini üst seviyeye kadar doldurup, bir ip yada bez parçası ile içindeki karışım dökülmeyecek şekilde bağlıyoruz. Folyo ile sararak streç ile sıkıca sarıp toprağı ıslatarak hava ve ışık almayacak şekilde sarıyoruz. Ortalama 2,5-3 ayda köklenme gerçekleşecektir.  Köklenme sonrası şişenin hemen  altından kesilerek yaz sonunda  bir saksı, teneke, kova, fidan poşeti ya da bir kabın içine dikip kış sonu yerine dikebilirsiniz. 
                                                                                                 
                                               Makale Yazarı: Polentozu 1
                           
Alttaki link'ten konu ile ilgili videolara ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=tl7uXDg6A_w&t=481s
                                 






BALKANLARIN KRALİÇESİ TRİLİÇE TATLISI

        TRİLİÇE TATLISI YAPIMI
        Arkadaşlar sizlere bir Balkan tatlısı olan Triliçe'nin tarifini vermek istiyorum. Üç sütten yapılan çok hafif ve lezzetli bir tatlı denemenizi tavsiye ederim.
Keki için gerekli malzemeler:
400 gr. Manda Sütü (2 su bardağı), 400 gr. Keçi Sütü (2 su bardağı), 400 gr. İnek Sütü (2 su bardağı), 200 gr. Krema (1 küçük paket), 8 ad. Yumurta, 10 y. kaşığı toz şeker, 12 y. kaşığı un
1 ad. kabartma tozu, 1 ad. vanilya
Karemel yapmak için gerekli malzemeler:
3 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su ( ya da 1 su bardağı süt, krema ile yapanlarda var ama biraz pütür pütür oluyor tercih sizin, buna ilaveten damak tadınıza göre, kilonuzu da dikkate alarak 2 y. kaşığı tereyağ ilave edebilirsiniz.)
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içine 8 adet yumurtanın beyazını kırıp, sarısını  bir kaseye ayırıyoruz. El blandırı ile aynı yönde yumurtanın akını köpürene kadar çırpıyoruz ve toz şekerimizi kaşıkla yavaş yavaş ilave ediyoruz, karıştırmayı kesmeden kaseye ayırdığımız yumurta sarılarını da yavaş yavaş ilave ediyoruz. El blandırını kenarıya bırakıp, bir çırpıcı ya da spatula veya tahta kaşık ile aynı yönde karıştırmaya devam edip önceden elediğimiz unu ve kabarma tozu ile vanilya'yı karıştırıp yavaş yavaş kaşıkla karıştırma kabımızın içine ilave ediyoruz. İçinde hiç topak kalmayacak şekilde güzelce çırpıp, önceden içini sıvı yağ ile yağladığımız dikdörtgen borcam tepsimize döküyoruz. Önceden ısıtılmamış fırınımızda  180 derecede 15 dk. 160 derecede 10 dk. toplam 25 dk. pişiriyoruz. ( Bu süreler bizim evimizdeki fırın için geçerli siz süreyi evinizdeki fırına göre ayarlamalısınız) Arada kontrol ederek kekinizi yakmadan üzeri renk değiştirdiğinde açık kahverengi bir renk aldığında fırını kapatabilirsiniz.Kekiniz fırında pişerken oda sıcaklığındaki sütlerinizi derin bir kabın içinde kremayı da katarak iyice karıştırınız. Kekiniz piştiğinde fırında 1-2 dk. tutup dışarı çıkarınız, arlı hali geçtikten sonra soğutmadan kekinizi kare şeklinde istediğiniz büyüklükte dilimleyerek üzerine yavaş yavaş kepçe ile süt karışımınızı dökünüz, her tarafına eşit şekilde dağılmasına dikkat ediniz. Kenarda soğutup üzerini streçleyip buzdolabında bekletiniz.
Karemel'in hazırlanışı; 3 su bardağı toz şekeri bir tavanın içinde orta ateşte sallayarak karemelize ediyoruz, bu aşamada kaşık sokmayın sadece tavayı sallayın, şekeri yakmamaya dikkat edin ateşte çok kalırsa tadı acı olur. Şeker eriyince ılık suyu ilave edip tavayı ocaktan alıp kenarda şeker eriyene kadar tahta kaşıkla karıştırın erime tamamlanmazsa yine biraz ateşin üzerine koyabilirsiniz. Soğuduktan sonra bir kavanozun içine alıp tatlınızı servis ederken üzerine tek tek koyabileceğiniz gibi, gelen misafirleriniz kalabalık ise görsellik açısından tepsinin üzerini komple karemel ile kaplayıp tepsi ile de ortaya koyabilirsiniz. Tercihinize göre şekerden karemel yapmak yerine franbuaz ya da böğürtlen kullanarak ta sos yaparak triliçe tatlınızda kullanabilirsiniz. Sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile.
                                                                                             
                                                    Makale Yazarı: Polentozu 1











EKŞİ MAYA YAPIMI

       EKŞİ MAYA YAPIMI: 
       Evde ekşi mayadan kendi ekmeğimizi yapmak için sizlere ekşi maya yapım tarifi veriyorum. Bir cam ya da porselen derin bir kabın içine 2-3 yemek kaşığı un, 1/2 çay bardağı su ve 1 çay kaşığı toz şeker ilave edip cıvık hamur haline gelene kadar karıştırıyoruz, içine 5-6 adet nohut koyuyoruz. Üzerine temiz bir bez örtüp oda sıcaklığında bekletiyoruz. Ertesi gün hazırladığımız hamurun yarısını atıp, üzerine 1 yemek kaşığı un ve biraz su ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bu işlem 14 gün boyunca devam ediyor, hamurun üstünün kabuk tutmaması için gün içinde arada karıştırıyoruz. 14 günün sonunda nohut parçalarını içinden ayıklıyoruz ve ekşi mayamız hazır, bir kavanozun içine koyup ağzını sıkıca kapatıp iki günde bir 1 yemek kaşığı un birazda su ilave edip mayamızı besliyoruz, maya besleme işine aksatmadan devam ediyoruz. Ekmek yapmaya karar verdiğimizde mayamızdan ihtiyacımız kadar alıp biraz un ilave edip su ile karıştırıp, dışarıda bırakıyoruz ve mayamız 1-2 saat içinde oda sıcaklığında kullanıma hazır hale geliyor. Kavanozda kalan mayamızı 2-3 günde bir beslemeye devam ederek buzdolabında +4 derecede saklıyoruz. Kendi yaptığınız ekşi mayadan yapacağınız ekmekleri ağız tadı ile tüketmeniz dileği ile...                                                                                            
                                                 Makale Yazarı: Polentozu 1
                             
Konu ile ilgili video'ya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

DOĞAL SİRKE YAPIMI

SİRKE YAPIMI:
      Arkadaşlar kaliteli bir sirke yapabilmek için bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim, herkese kolay gelsin.. 
SİRKE YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: Elma, Armut, Üzüm gibi meyvelerden sirke yaparken dikkat etmemiz gereken önemli püf noktaları vardır. Meyve seçimi yaparken olgunlaşmış ve tatlı olanlardan seçmemiz çok önemlidir. Sirke yapım aşamasında oda sıcaklığında (22-25 C sıcaklıkta), saklama aşamasında kesinlikle güneş ve ışık görmeyen bir ortam olmalıdır. Sirkenin oluşmasını sağlayan bakteriler alkol bakterileri ile beslenir, bu yüzden önce meyvelerin alkol oluşturmasına izin vermeliyiz. Sirke yapımında kullanacağımız meyveleri önce güzelce yıkayıp, kurumaya bırakmalıyız. Daha sonra bunları kabuklarını soymadan  ayıklayıp, küçük parçalara ayırıp kavanoza doldururuz. Örneğin 10 kg. bir kabın yarısına kadar  meyve ile doldurup, üzerinde 3-4 parmak boşluk kalacak şekilde içilebilir klorsuz kaliteli su ilave ederiz. ( ilk iki gün ağız kısmına bir ameliyat eldiveni takarak meyvelerin alkol oluşturmasına izin veririz, kavanozun ağzını kendi kapağı ile sıkıca kapatırsak çıkacak olan gaz ile patlama, çatlama olabilir.) Daha sonra eldiveni çıkarılıp, her gün tahta spatula ile sabah akşam karıştırarak, ağız kısmını tülbent ve lastik ile kapatıyoruz . Karıştırma işlemi 10-15 gün sürebilir, meyveler dibe çökene kadar karıştırma işlemi devam eder, meyveler dibe çöktükten sonra karıştırma işlemine son verilir.  Sirke anamız varsa onu, yoksa geçen seneden yaptığımız doğal sirke'den (o da yoksa normal sirkeden) bir çay bardağı kadar, 2 yemek kaşığı bal yoksa pekmez ilave ederiz, şeker oranı düşük tadı az olan meyvelerde bal ya da pekmez ilave etmek gerekir.  Ağız kısmı tülbent ve lastikle kapalı şekilde karıştırılmadan oda sıcaklığında (22-25 C) beklemeye alınır, bu bekleme 3-5 aya kadar uzayabilir, ara sıra kontrol edilerek sirke anası oluştu mu kontrol edilir. Sirke anası oluştuktan sonra dibe çökmesi beklenir ve ana kendiliğinden dibe çöktükten sonra içinden alınıp sonraki sirkelere maya olsun diye bir kavanoz içinde üzerine sirke ilave ederek buzdolabında saklanır. Sirke anası oluşup dibe çökünce sirkemiz olmuştur artık, süzmeden önce fermantasyonu durdurmak için bir çay kaşığı turşuluk tuz ilave edebiliriz. Meyveler sıkılarak sirke iyice süzülür, 1- 2 gün gözlemlenerek dibinde tortu birikmişse tekrardan sık gözlü kalın bir tülbent ile güzelce süzülüp ağzı kısmı dar şişelere boşluk kalmayacak şekilde silme doldurulur. AĞZI SIKICA KAPATILIR ve 3 ay daha serin ve karanlık bir ortamda saklanır, Artık sirkeniz olmuştur afiyetle tüketebilirsiniz (Sirke ne kadar bekletilirse o kadar daha iyi olur, tercihen geçen sene yaptığımız sirkeyi bu yıl tüketiriz, yeni yaptığımızı da önümdeki seneye saklarız.)Sirke yaptığınız kabı iyi seçmeniz lazımdır, plastiklerden uzak durun,porselen, toprak ya da cam kavanozları tercih edin. Sağlıklı, güzel günlerde tüketmeniz dileği ile... 
                                                Makale Yazarı: Polentozu 1                                                                                               
Sirke yapımı ile ilgili videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.