2 Şubat 2019 Cumartesi

TURŞU YAPIMI




















 






















                         EVDE TURŞU YAPIMI:
         Gerekli malzemeler: Cam kavanoz, iri taneli kaya tuzu, temiz içme suyu, (imkanınız varsa içilebilir temiz kuyu suyu çok iyi olur.) elma ve üzüm sirkesi, sarımsak, kereviz sapı, taze asma dalı, koruk üzüm ve damak tadımıza göre kullanacağımız sebzeler. 
        Turşunun hazırlanışı; sebzelerimizi güzelce bol su ile yıkayıp süzgeçlere alırız. Büyükçe bir kabın içinde bize yetecek kadar kaliteli içme suyu (Şebeke suyu kullanacaksak klorsuz olması ve bir gün önceden kaynatıp dinlendirilmiş olması gerekir.) içine iri taneli kaya tuzu 1 lt. suya 80 gr.  gelecek şekilde(1 yemek kaşığını normal doldurursak ortalama 20 gr. - tepeleme doldurursak 33-35 gr. -  1 çay bardağı 120 gr. - 1 su bardağı 200 gr. iri kalın tuz alır.) ilave ederek karıştırırız, turşu hazırlanırken tuz oranı % 8 gibi hesaplanır, sebzelerde delinip içine konacağından tuzun bir kısmını içine çeker, geriye % 4-5 lik tuz oranı kalır bu da bizim için yeterlidir. Hem turşumuz için hem de içilebilir güzel bir turşu suyumuz olur. Test etmek için tuzu erittiğimiz kabın içine yıkadığımız temiz taze bir yumurtayı koyup, tuzu karıştırarak eritirken yumurta yukarıya su yüzeyine çıktığında salamura suyumuz hazır demektir (yumurtanın taze olması şart.) Turşu kurarken salamura suyunu hazırlamak çok önemlidir. Tuzu fazla geldiğinde ya da eksik geldiğinde problem olmaz, az geldi ise tuzu küçük bir kavanozda eritip biraz  turşu kavanozundan su eksiltip tuzlu su ilave ederiz, tuzu fazla geldi ise malzeme ilave ederek ya da biraz suyunu eksiltip normal su ilave ederek sorunu çözebiliriz. Önemli olan kurduktan sonra 1-2 gün gözlemleyip tuz oranını kontrol etmektir. Sonradan  tuz ilave etmek daha kolay olacağından hazırlarken çok tuzlu su olmamasına dikkat edilmelidir. Sebzelerimizi birkaç yerinden kürdan ya da çatalla delerek, tercihen cam kavanozlara doldurup, 5 lt. kavanoza 6-8 diş soyulmuş sarımsak, üzerine varsa kendi yaptığımız elma ve üzüm sirkelerinden birer su bardağı sirke ilave ederiz. (Ben bu aşamada önceden çelik tencerede su ile erittiğim sönmemiş taş kireç suyunun üstte oluşan berrak suyundan 5lt. bidona çay bardağının 1/4 kadar koyuyorum, kütür kütür halini yaz başına kadar muhafaza etsin turşu erimesin diye.) Üzerine aldığı kadar hazırladığımız tuzlu sudan ilave edip, bulabilirsek üzüm koruğu kavanoza 1 avuç kadar koyarsak çok hoş bir aroma verir. Bol su ile yıkanmış kereviz yapraklarını sapı ile birlikte koyup, asmanın uç filizlerinden körpe sürgünlerden koparıp halka şeklinde kıvırıp en üste kapak gibi koyarız. Bu hem turşuya güzel bir tat verir hem de alttaki sebzelerin üstte çıkmasını engeller. Bir iki gün turşularımızın tuzunu kontrol ederiz, tuzu eksik ise tuz ilave ederiz, tuzlu ise bu aşamada elimizde kalan malzememiz var ise onları ilave ederiz,  kapağını sıkıca kapatıp serin güneş görmeyen bir yerde muhafaza ederiz. Turşunun saklama aşamasında en önemli iki şey kapaktan hava almaması ve sıcak ortamda tutulmamasıdır. Hava ile temas eden ve sıcak ortamda tutulan turşularda üstte kef oluşmaya başlar ve çok çabuk bozulurlar, bu yüzden turşularımızı evimizin en soğuk yerinde bahçede, kilerde, balkonda saklayın, yiyeceğiniz kadar turşuyu küçük bir kavanoza koyup buzdolabında tutabilirsiniz. Turşu kavanozlarınızın kapağını ne kadar az açarsanız o kadar uzun süre saklayabilirsiniz. Turşunun içine elinizi sokmamaya, maşa ya da kepçe kullanmaya özen gösterin. Turşunuzun tuzunu iyi ayarlayabilirseniz tansiyon probleminizde yoksa bütün kış grip ve hastalıklara karşı içerek tüketebilirsiniz. Yaptığınız turşuları sağlıklı günlerde tüketmek dileği ile hoşça kalın.
                                                                                   
                                                   Makale Yazarı: Polentozu 1 
        
 Konu ile ilgili videoya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.
                          

9 yorum:

  1. Bu turşular çok güzeller afiyetle yiyoruz😀

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık bu tarifi deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Emekli oldum deneyeceğim kesinlikle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emeklilik sonrası bende birçok şeye merak sardım, bir çok şeyi keyif alarak yapıyorum

      Sil
  4. Elinize sağlık. Paylaşım için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık. Paylaşım için teşekkür ederim

    YanıtlaSil