17 Şubat 2019 Pazar

EVDE PEYNİR YAPIMI

        EVDE PEYNİR YAPIMI: 
        Arkadaşlar size vereceğim bu tarifte maya kullanmıyoruz, sütü kestirerek ve tülbentten süzerek suyunu çıkartıp üzerine ağırlık koyarak şekil veriyoruz. Bu yaptığımız peyniri bazı yörelerde sütten, bazı yörelerde ekşimiş ayran ve yoğurttan yaparlar. Bölgeye göre Ekşimik, Lor, Çökelek, Çerkez peyniri gibi isimler verilir. Yapımında peynir mayası kullanmadığımız için hemen ertesi günü tüketmeye başlayabiliriz. Peynir mayası kullanılarak üretilen peynirler tüketilmeden önce en az 3 ay bekletilmelidir, Peynir mayası kullanılarak üretilen peynirleri bekletmeden tüketirsek birçok sağlık problemi ile karşı karşıya kalabiliriz. Tarifimize gelince; 10 kg. inek sütüne kaynama aşamasında kestirmek için 2 su bardağı peynir alt suyu, 2 su bardağı ev yapımı yoğurt katarak kestiriyoruz ve daha sonra 2 yemek kaşığı iri kaya tuzu ilave ediyoruz. Süt kesilip pelte pelte olunca tülbentten süzüp, üzerine ağırlık olarak su dolu tencere koyup daha sonra soğuyunca dilimleyip, kaya tuzu ile bulayıp streçleyip buzdolabında muhafaza ediyoruz. Yerken akşamdan tuzu çıksın diye suya koyup, sabah tüketiyoruz. Kendi peynir altı suyundan bir kavanoza alıp, içine 1 lt. suya 1 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edip, eritip yaptığımız peynirlerimizi bu salamura suyunun içine koyup, buzdolabında 8-10 gün muhafaza edebiliriz ancak suda bekleyen peynir tuzda bekleyene göre daha yumuşak oluyor ve suda fazla kalınca erimeye başlıyor buna dikkat edin. Sütü kestirmek için kendi yaptığınız doğal sirkeniz varsa onuda kullanabilirsiniz, 10 lt. süte 2 su bardağı sirke yeterli olur. (Limon kullananlarda var, tercih sizin) Çıkan peynir suyunuzdan ekşi maya ekmekler, güzel poğaçalar yapabilirsiniz. Sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile... 
                                                    Makale Yazarı: Polentozu 1


























2 yorum:

  1. Peynir altı suyunu bir dahaki peynir yapımında kullanmak için nasil eksitiyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde kendi mayaladığımız beklemiş yoğurdumuz varsa bir çay bardağı kadar ondan ilave edip cam kavanoz ya da şişelerde bekletiyorum, yoğurt yok ise ev yapımı sirkem var 1 çay bardağı ondan ilave edip bekletiyorum.

      Sil