20 Şubat 2019 Çarşamba

MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA


 MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA:
      Meyve ağaçlarında budama doğru yapılırsa çok yararlı olmakla birlikte yanlış yapılan budamada o derece zarar verir. Budanmayan ağaçlar çalılaşır, meyve kalitesi düşer, düzensiz meyve oluşumu görülür, ağaçların şekli bozulur, meyveler tepelerde oluşur. Budama ile homojen meyve dağılımı sağlanır, israf önlenir, meyve kalitesi artar, havalandırma sağladığı için mantari hastalıklar azalır. Budama kontrol ve yönlendirme sistemidir. Sert budama meyve oluşumunu geciktirdiği için, sert budamadan kaçınmak gerekir. Budama kış budaması ve yaz budaması (yeşil) olarak ikiye ayrılır.  Ilıman iklime sahip bölgelerde ağaçlar yapraklarının % 75'ini döktükten sonra kış budamasına başlayabiliriz, kışları sert geçen don olaylarının sıklıkla görüldüğü bölgelerde şubat-nisan aylarında yapmamız daha sağlıklı olur. Ağaçlardaki gözler uyanana kadar budamaya devam edilir. Yaz budaması diğer adı ile yeşil budama yaz boyunca sürgünlerin seyreltilmesi, kuru dalların çıkarılması, uç ve yaprak alma, bükme, eğme ve açıların daraltılıp, genişletilmesi işlemleri yapılır. Amaçlarına göre budama çeşitleri; Dikim budaması, Şekil budaması, Ürün (Verim) budaması, gençleştirme budamasıdır. Dikim budamasında tepe ve kök budaması yapılır. Şekil budamasında bulunduğumuz bölgeye göre, meyve ağacımızın cinsine göre bir sistem seçip,(goble, doruk dallı, modifiye lider, piramit,  palmet gibi) meyve ağacımızı o sisteme uygun budama yaparız. Ürün budamasında dalların uç kısmından 3/1 kısmını keserek meyveye yatmasını sağlarız. Gençleştirme budaması yaşlanmış ağaçlarda sert budama yapılarak  yeni oluşacak sürgünlerden yeni yan dallar oluşturularak ağaç gençleştirilir. Dallarda uç alırken en son bırakılan gözün dışarıya bakması ağacın içe doğru değil, dışa doğru taçlanması için önemlidir. Budama esnasında kesim yaparken tırnak bırakmamak çok önemlidir çünkü kesim yaparken tırnak bırakırsak buradan kuruma başlar ağaç yara yerini kapatamaz ve zararlı ve hastalıklar buradan giriş yapar ve ağacımızı kaybedebiliriz. Budama esnasında açtığımız büyük yaraları aşı macunu ile kapatmalıyız. Budamadan sonra ağaçlarımızı gülleci ya da bordo bulamacı ile ilaçlayarak zararlı ve hastalıklardan korumuş oluruz. Ürettiklerinizi sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile hepinize kolay gelsin.
                                                                                                       
                                            Makale Yazarı: Polentozu 1 

Konu ile ilgili videolarımıza alttaki link'lerden ulaşabilirsiniz.
                
https://www.youtube.com/watch?v=-lW1X3u7wCw&t=13s
               
https://www.youtube.com/watch?v=o19EVLK7ZJg

                                                                                                         


     


   



















       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder