17 Şubat 2019 Pazar

BALKANLARIN KRALİÇESİ TRİLİÇE TATLISI

        TRİLİÇE TATLISI YAPIMI
        Arkadaşlar sizlere bir Balkan tatlısı olan Triliçe'nin tarifini vermek istiyorum. Üç sütten yapılan çok hafif ve lezzetli bir tatlı denemenizi tavsiye ederim.
Keki için gerekli malzemeler:
400 gr. Manda Sütü (2 su bardağı), 400 gr. Keçi Sütü (2 su bardağı), 400 gr. İnek Sütü (2 su bardağı), 200 gr. Krema (1 küçük paket), 8 ad. Yumurta, 10 y. kaşığı toz şeker, 12 y. kaşığı un
1 ad. kabartma tozu, 1 ad. vanilya
Karemel yapmak için gerekli malzemeler:
3 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su ( ya da 1 su bardağı süt, krema ile yapanlarda var ama biraz pütür pütür oluyor tercih sizin, buna ilaveten damak tadınıza göre, kilonuzu da dikkate alarak 2 y. kaşığı tereyağ ilave edebilirsiniz.)
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içine 8 adet yumurtanın beyazını kırıp, sarısını  bir kaseye ayırıyoruz. El blandırı ile aynı yönde yumurtanın akını köpürene kadar çırpıyoruz ve toz şekerimizi kaşıkla yavaş yavaş ilave ediyoruz, karıştırmayı kesmeden kaseye ayırdığımız yumurta sarılarını da yavaş yavaş ilave ediyoruz. El blandırını kenarıya bırakıp, bir çırpıcı ya da spatula veya tahta kaşık ile aynı yönde karıştırmaya devam edip önceden elediğimiz unu ve kabarma tozu ile vanilya'yı karıştırıp yavaş yavaş kaşıkla karıştırma kabımızın içine ilave ediyoruz. İçinde hiç topak kalmayacak şekilde güzelce çırpıp, önceden içini sıvı yağ ile yağladığımız dikdörtgen borcam tepsimize döküyoruz. Önceden ısıtılmamış fırınımızda  180 derecede 15 dk. 160 derecede 10 dk. toplam 25 dk. pişiriyoruz. ( Bu süreler bizim evimizdeki fırın için geçerli siz süreyi evinizdeki fırına göre ayarlamalısınız) Arada kontrol ederek kekinizi yakmadan üzeri renk değiştirdiğinde açık kahverengi bir renk aldığında fırını kapatabilirsiniz.Kekiniz fırında pişerken oda sıcaklığındaki sütlerinizi derin bir kabın içinde kremayı da katarak iyice karıştırınız. Kekiniz piştiğinde fırında 1-2 dk. tutup dışarı çıkarınız, arlı hali geçtikten sonra soğutmadan kekinizi kare şeklinde istediğiniz büyüklükte dilimleyerek üzerine yavaş yavaş kepçe ile süt karışımınızı dökünüz, her tarafına eşit şekilde dağılmasına dikkat ediniz. Kenarda soğutup üzerini streçleyip buzdolabında bekletiniz.
Karemel'in hazırlanışı; 3 su bardağı toz şekeri bir tavanın içinde orta ateşte sallayarak karemelize ediyoruz, bu aşamada kaşık sokmayın sadece tavayı sallayın, şekeri yakmamaya dikkat edin ateşte çok kalırsa tadı acı olur. Şeker eriyince ılık suyu ilave edip tavayı ocaktan alıp kenarda şeker eriyene kadar tahta kaşıkla karıştırın erime tamamlanmazsa yine biraz ateşin üzerine koyabilirsiniz. Soğuduktan sonra bir kavanozun içine alıp tatlınızı servis ederken üzerine tek tek koyabileceğiniz gibi, gelen misafirleriniz kalabalık ise görsellik açısından tepsinin üzerini komple karemel ile kaplayıp tepsi ile de ortaya koyabilirsiniz. Tercihinize göre şekerden karemel yapmak yerine franbuaz ya da böğürtlen kullanarak ta sos yaparak triliçe tatlınızda kullanabilirsiniz. Sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile.
                                                                                             
                                                    Makale Yazarı: Polentozu 1











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder