17 Şubat 2019 Pazar

EKŞİ MAYA YAPIMI

       EKŞİ MAYA YAPIMI: 
       Evde ekşi mayadan kendi ekmeğimizi yapmak için sizlere ekşi maya yapım tarifi veriyorum. Bir cam ya da porselen derin bir kabın içine 2-3 yemek kaşığı un, 1/2 çay bardağı su ve 1 çay kaşığı toz şeker ilave edip cıvık hamur haline gelene kadar karıştırıyoruz, içine 5-6 adet nohut koyuyoruz. Üzerine temiz bir bez örtüp oda sıcaklığında bekletiyoruz. Ertesi gün hazırladığımız hamurun yarısını atıp, üzerine 1 yemek kaşığı un ve biraz su ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bu işlem 14 gün boyunca devam ediyor, hamurun üstünün kabuk tutmaması için gün içinde arada karıştırıyoruz. 14 günün sonunda nohut parçalarını içinden ayıklıyoruz ve ekşi mayamız hazır, bir kavanozun içine koyup ağzını sıkıca kapatıp iki günde bir 1 yemek kaşığı un birazda su ilave edip mayamızı besliyoruz, maya besleme işine aksatmadan devam ediyoruz. Ekmek yapmaya karar verdiğimizde mayamızdan ihtiyacımız kadar alıp biraz un ilave edip su ile karıştırıp, dışarıda bırakıyoruz ve mayamız 1-2 saat içinde oda sıcaklığında kullanıma hazır hale geliyor. Kavanozda kalan mayamızı 2-3 günde bir beslemeye devam ederek buzdolabında +4 derecede saklıyoruz. Kendi yaptığınız ekşi mayadan yapacağınız ekmekleri ağız tadı ile tüketmeniz dileği ile...                                                                                            
                                                 Makale Yazarı: Polentozu 1
                             
Konu ile ilgili video'ya alttaki link'ten ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Ekmekte özellikle maya önemli tabi teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır mayadan çok kendi doğal mayamızı yaparak bundan ekmek üretmek daha güzel.

      Sil