14 Şubat 2019 Perşembe

EKŞİ MAYA'DAN EKMEK YAPIMI

  EKŞİ MAYA İLE EKMEK YAPIMI: 
 Tarif:1
      Kendi hazırladığımız ekşi mayadan 1 su bardağı kadar mayayı çıkarıp bir su bardağı tam buğday unu ile besleyip, 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker ilave edip üzerini temiz bir bez ile örtüp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz. Daha sonra peynir altı suyundan 3 su bardağı ılık suyu hamur kabımıza döküp 3 su bardağı sütü ilave edip, 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve mayamızı katıp eritiyoruz, aldığı kadar tam buğday unu ile yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğuruyoruz. Birer saat ara ile birkaç kez katlama şeklinde yoğurup üstünü streçleyip mayalanana kadar bekletiyoruz. Daha sonra son kez yoğurup, pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye koyup 1-2 saat kadar tepsi mayası yapıp, 180-200 derece fırında pişiriyoruz. Fırının içine bir kabın içinde bir çay bardağı kadar su koyarsak ekmeğimiz daha yumuşak olur, ya da ekmeğimiz pişerken üzerine elimizle su serperiz. Ekmeğimiz piştikten sonra fırından çıkarıp bir sofra bezine sarıp soğumaya bırakırız.  
Tarif:2
    Kendi hazırladığımız ekşi mayadan 1 su bardağı kadar mayayı bir kabın içine koyup, 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave ederek oda sıcaklığında 1-2 saat bekletiyoruz. Daha sonra hamur  kabımıza mayayı koyup, üzerine 6 yemek kaşığı yoğurt ve 3 su bardağı ılık su ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın içine yavaş yavaş un ilave ederek (tam buğday ya da beyaz un tercih sizin) arada 1 silme yemek kaşığı tuz koyuyoruz. Yaklaşık 9-10 su bardağı un ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile hamuru toplayıp, üzerini streçleyip oda sıcaklığında mayalanması için 5-6 saat bekletiyoruz. Kabaran hamurumuzu 8 eşit parçaya bölerek, içe katlayarak yoğurup tepsiye dizerek 1-2 saat tepsi mayası yapıyoruz. Önceden ısıtılmayan fırında 180-200 derecede pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız ekmeğimizi hafifçe ıslatarak nemlendirip sofra bezine sarıp soğumaya bırakıyoruz. Pamuk gibi yumuşacık olan bu ekmeğimizi Sağlıklı günlerde tüketmeniz dileği ile...
                                                Makale Yazarı: Polentozu 1                                                   
İlgili video'ya bu link'ten ulaşabilirsiniz.
   

4 yorum:

  1. Evde denedim muhteşem oldu tarifinizi çok beğendim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, sağlıklı günlerde tüketin.

      Sil
  2. Bende denedim yaptım çok güzel oldu bilgileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil