17 Şubat 2019 Pazar

DOĞAL SİRKE YAPIMI

SİRKE YAPIMI:
      Arkadaşlar kaliteli bir sirke yapabilmek için bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim, herkese kolay gelsin.. 
SİRKE YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: Elma, Armut, Üzüm gibi meyvelerden sirke yaparken dikkat etmemiz gereken önemli püf noktaları vardır. Meyve seçimi yaparken olgunlaşmış ve tatlı olanlardan seçmemiz çok önemlidir. Sirke yapım aşamasında oda sıcaklığında (22-25 C sıcaklıkta), saklama aşamasında kesinlikle güneş ve ışık görmeyen bir ortam olmalıdır. Sirkenin oluşmasını sağlayan bakteriler alkol bakterileri ile beslenir, bu yüzden önce meyvelerin alkol oluşturmasına izin vermeliyiz. Sirke yapımında kullanacağımız meyveleri önce güzelce yıkayıp, kurumaya bırakmalıyız. Daha sonra bunları kabuklarını soymadan  ayıklayıp, küçük parçalara ayırıp kavanoza doldururuz. Örneğin 10 kg. bir kabın yarısına kadar  meyve ile doldurup, üzerinde 3-4 parmak boşluk kalacak şekilde içilebilir klorsuz kaliteli su ilave ederiz. ( ilk iki gün ağız kısmına bir ameliyat eldiveni takarak meyvelerin alkol oluşturmasına izin veririz, kavanozun ağzını kendi kapağı ile sıkıca kapatırsak çıkacak olan gaz ile patlama, çatlama olabilir.) Daha sonra eldiveni çıkarılıp, her gün tahta spatula ile sabah akşam karıştırarak, ağız kısmını tülbent ve lastik ile kapatıyoruz . Karıştırma işlemi 10-15 gün sürebilir, meyveler dibe çökene kadar karıştırma işlemi devam eder, meyveler dibe çöktükten sonra karıştırma işlemine son verilir.  Sirke anamız varsa onu, yoksa geçen seneden yaptığımız doğal sirke'den (o da yoksa normal sirkeden) bir çay bardağı kadar, 2 yemek kaşığı bal yoksa pekmez ilave ederiz, şeker oranı düşük tadı az olan meyvelerde bal ya da pekmez ilave etmek gerekir.  Ağız kısmı tülbent ve lastikle kapalı şekilde karıştırılmadan oda sıcaklığında (22-25 C) beklemeye alınır, bu bekleme 3-5 aya kadar uzayabilir, ara sıra kontrol edilerek sirke anası oluştu mu kontrol edilir. Sirke anası oluştuktan sonra dibe çökmesi beklenir ve ana kendiliğinden dibe çöktükten sonra içinden alınıp sonraki sirkelere maya olsun diye bir kavanoz içinde üzerine sirke ilave ederek buzdolabında saklanır. Sirke anası oluşup dibe çökünce sirkemiz olmuştur artık, süzmeden önce fermantasyonu durdurmak için bir çay kaşığı turşuluk tuz ilave edebiliriz. Meyveler sıkılarak sirke iyice süzülür, 1- 2 gün gözlemlenerek dibinde tortu birikmişse tekrardan sık gözlü kalın bir tülbent ile güzelce süzülüp ağzı kısmı dar şişelere boşluk kalmayacak şekilde silme doldurulur. AĞZI SIKICA KAPATILIR ve 3 ay daha serin ve karanlık bir ortamda saklanır, Artık sirkeniz olmuştur afiyetle tüketebilirsiniz (Sirke ne kadar bekletilirse o kadar daha iyi olur, tercihen geçen sene yaptığımız sirkeyi bu yıl tüketiriz, yeni yaptığımızı da önümdeki seneye saklarız.)Sirke yaptığınız kabı iyi seçmeniz lazımdır, plastiklerden uzak durun,porselen, toprak ya da cam kavanozları tercih edin. Sağlıklı, güzel günlerde tüketmeniz dileği ile... 
                                                Makale Yazarı: Polentozu 1                                                                                               
Sirke yapımı ile ilgili videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder