26 Şubat 2019 Salı

DOMATESTE ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI

DOMATESTE ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜNÜN NEDENLERİ:

Bu hastalığın nedeni, sebzedeki Kalsiyum eksikliğidir. 
Kalsiyum eksikliğine etki eden nedenler;
*Düzensiz sulama. (Genellikle çok sulamalardan sonraki susuz koşullar)
*Bitki gelişiminin hızlı olması. (hızlı büyüyen bitkiler çok su ve çok Kalsiyuma ihtiyaç duyar.)
*Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması.(Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyumdan yararlanmayı engeller.)
*Dikimin soğuk toprağa yapılması. Kalsiyumu kullanılabilir forma çeviren organizmalar düşük sıcaklıklarda etkili çalışamazlar ve bitki yeteri kadar kalsiyum alamaz. Toprak sıcaklığı arttıkça bu organizmaların çalışması da arttığından, daha fazla miktarda Kalsiyum, kullanılabilir forma dönüşebilir.
*Kök çevresindeki derin sürümler. Çapa ya da sürüm işlemleri derin yapıldığında, kök uçları zarar göreceğinden dolayı, bitkinin su alımı engellenir ve böylece meyvelere taşınması gereken Kalsiyum miktarında azalma olur.
*Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da Kalsiyum alımını engellediğinden Çiçek burnu Çürüklüğü'ne neden olabilir.
*Bitkilerin susuz kalışı da Kalsiyum alımını azalttığından dolayı Çiçek burnu Çürüklüğü'ne neden olabilir.
*Aşırı azotlu gübrelemeler.
*Topraktaki tuzluluğun yüksek oluşu.

ÇİÇEK BURNU ÇÜRÜKLÜĞÜNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:
*Toprağa Kalsiyum vermek, toprak tuzluluğunun artmasına neden olacağı için yararlı bir önlem değildir. Bu nedenle kalsiyum takviyesi yapacaksak, ya çok olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanmalıdır.
*Toprak nemi dengede tutulmalıdır. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla olmamalıdır. Sulamalar arasındaki sürede toprak kurumamalıdır. Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama tercih edilmelidir.
*Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.
*Soğuk toprağa dikim yapmaktan kaçınılmalıdır.
*Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yararlıdır.
*Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri ya da sürümler yüzeysel yapılmalı, saçak köklere zarar verilmemelidir.

DOĞAL YOLLARLA KALSİYUM TAKVİYESİ:
Bahçe ya da tarla toprağınızın asit oranı yüksek ve kalsiyum bakımından eksiliğini biliyorsanız, Toz tarım kireci, Mermer tozu kullanabilirsiniz, eğer sürekli bununla uğraşmak istemiyorsanız irili ufaklı mercimek, nohut ya da fındık büyüklüğünde doğal kireç taşları, kalker taşı ya da mıcır kullanın. 1 metre kareye iki dolu avuç yeterli gelir. Bitki kalsiyum ihtiyacını kökleri vasıtası ile yavaş yavaş bu taşlardan emerek karşılar. Yağmur ve sulama neticesinde kolay 
erimedikleri için uzun yıllar toprağın kalsiyum ihtiyacını karşılar.

ACİL DURUMLARDA:Hemen müdahale etmek gerektiğinde doğal yollardan elde edilecek karışımları direk yapraktan pompa ile vermemiz gerekir.
1-Beşte bir oranında yarım yağlı süt ile su karıştırılarak, örneğin sırt pompasına 15 lt. su koyup üzerine 3 lt. yarım yağlı süt ilave edip, karıştırıp bahçemizdeki kalsiyum eksiklği görülen tüm sebzelerimizin yapraklarına verebiliriz.
2-Yumurta kabuklarını hafif sararana kadar 120 derece fırında pişirip (yaklaşık 18-20 dk.) rondodan geçirip bir cam kavanozun içine 1 ölçü rondodan geçirilmiş yumurta kabuğu 5 ölçü doğal elma sirkesi ilave edip, ağız kısmı sıkıca kapatalıp ışık görmeyen ortamda oda sıcaklığında 20 gün fermente edilir. Hazırlanan bu sülüsyondan bir yemek kaşığı bir galon ( yaklaşık 3.7 lt.) klorsuz suya ilave edilerek seyreltip, pompa vasıtası ile direk yapraklara uygulama yaparız.(örneğin sırt pompasına 19 lt. su koyup, üzerine yarım çay bardağı bu karışımdan ilave ederek kullanırız.)
3-Tarımsal toz kireç ya da sönmemiş taş kireci söndürerek, suda eritip kalsiyum eksikliği olan bitkilerimizde kullanabiliriz. Bir gün önceden 10 lt. suya 1 kg. tarımsal toz kireç ilave edip, ertesi gün süzerek sırt pompası ile bitkilerimizin yapraklarına uygulama yapabiliriz. (Sönmemiş taş kireç kullanacaksak 10 lt.suya 1/2 kg. kireç)
4-Gülleci bulamacı(Kireç+Kükürt) ve bordo bulamacı da(Kireç+Göztaşı) çiçek devresi haricinde önlem almak amacı ile % 0,5 lik uygulanabilir.
Bu hazırlanan karışımlar 15 gün ara ile bir kaç kez tekrarlanabilir.
Bahçelerinizde yapacağınız çalışmalarda kolaylıklar diliyorum.
                                                                                       
                                                    Makale Yazarı: Polentozu 1




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder